pari1002141Обвинението срещу Христо Г. е за това, че на 19.12.2015 г. около 22.00 часа в с. Калейца, обл. Ловешка, с цел да набави за себе си имотна облага, поддържал у възрастна жена от същото село заблуждение, че дъщеря й е пострадала от токов удар, намира се в критично състояние и се нуждае от спешна операция, за извършването, на която следва да бъде заплатена сума от 6 000 евро и с това й причинил имотна вреда в размер на 1400 лв.

На 19.12.2015 г. около 19.00 часа на домашният телефон на пострадалата жена се обадил мъж, който казал, че се обажда от “енергото”, че е станал инцидент с дъщеря й, като казал „удари я ток и е в критично състояние, в момента се намира в операционната”, че спешно трябва да се внесат парите за операцията, която струвала 6 000 евро и трябва да ги плати, в противен случай няма да я оперират. Жената му обяснила, че е пенсионер и че няма толкова пари.

Тогава той я попитал колко пари може да набави и тя му отговорила, че разполага с 1400 лева. Мъжът й указал да ос    ави телефонната слушалка, без да прекъсва връзката, да вземе парите, да ги преброи в телефонната слушалка на глас, в какви банкноти са и да му продиктува серийните номера на всяка една банкнота. Разговорът им продължил около два часа. Междувременно жената му била обяснила къде живее. Около 21,00 часа мъжът и казал, да излезе на пътя и да чака пред дома си с парите човека, на който да ги предаде. Почти веднага при нея дошъл мъж, на който дала сумата. След като се прибрала, телефона отново звъннал, същият мъжки глас, с насмешка казал „полиция“. Е  два тогава уплашената и притеснена жена осъзнала, че е измамена.

На 19.12.2015 г. на телефона на Христо Г.  се обадила жена, която без да му се представи, го попитала дали все още си търси работа и дали може да вземе „един пакет” от Троянско село. Уговорили се тя да му звъни по телефона. Обвиняемият се свързал със свой познат, който да го закара, с колата си, като му казал, че ще зареди гориво и ще му плати за услугата, но не му обяснил причината заради която се налага да пътува. Христо Г. знаел, че е въвлечен в схема за измами, видял „ бабата колко е притеснена”, както и че в плика, който му предала имало пари, осъзн  авал, че се касае за измама и въпреки всичко взел сумата, като продължил да поддържа в заблуждение измамената, че дъщеря й е пострадала. Христо Г. е осъждан многократно. В момента изтърпява наказание „лишаване от свобода„ в затвора в Ловеч. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд – Троян.