malinovo2404143Община Ловеч информира: Различните етноси в Малиново отпразнуваха заедно Великден на 21 април. Беше изключително затрогващо, коментира кметът на селото Петър Матеев, с чието съдействие местното читалище „Събуждане – 1927 г.“ организира празника. Той разказа, че съвсем неподправено и непресторено хората с различна от християнската религия са поздравявали с „Христо с воскресе“ и са очаквали да чуят отговора, който са знаели. Струват си усилията, които полагаме, каза още Матеев, всички усетиха празника като свой, бяха един до друг и накрая се хванаха заедно на едно кръшно българско хоро.

Идеята за отбелязването за пръв път организирано на най-светлия християнски празник е да се популяризира културното наследство на Малиново и да се стимулират етническата толерантност и единството на религиите. Повече от 40 години за малиновчани не е правен общ празник. Певческата група от читалището в Малиново и трио „Звън“ от Севлиево веселиха до късно жители и гости на празника.

Успоредно с веселбата бе подредена и изложба от писани яйца и великденски козунаци, приготвени от жените от селото, които след тържеството бяха предоставени на присъстващите за почерпка. Намерението е в следващите години честването на Възкресение Христово да стане традиционно, а кулинарната част в проявата да придобие състезателен характер с награди като на празника на баклавата.