Brugge1307155Павлин Иванов

Знам, че темата е много дълга, интересна и дискусионна, но искам единствено да се вгледаме в себе си и намерим отговорите. Нито ще бъда изчерпателен, нито задълбочен. Просто щрихи.

Едва ли откривам топлата вода. Разликата между България и нормалният свят е единствено в главите! Ние имаме всичко, но не го използваме.

Аргументите

Да вземем за пример търговията – магазините и заведенията, персонала, обстановката, стоките. Убеден съм, изпадали сте в същото положение като мен, да търсите подарък в Ловеч, Плевен или Троян. Трудно е, защото изложеното на витрините е едно и също. Като по шаблон.

Brugge1307156Иска ви се да зарадвате ваш роднина или приятел с нещо различно, уникално, хубаво, но винаги се затруднявате от витрините, на които собственика на магазина е изложил на показа начина си на мислене. Продавачките люпят семки или пушат цигари, надявайки се, че това е начина за привличане на клиенти.

Не говорим дори за това, че вечер, с цел „икономия“, магазинчетата са осветени като Хоремаг по времето на соца – една мъждива крушка, осветява и „рекламира“ търговския обект.

В нормалните страни, аранжировката, предлаганите стоки, изобилието, отношението, са коренно различни. Какво ще кажете за магазинче, в средата на ЮЛИ (лято), което е претъпкано с народ от къде ли не, защото там се продава …. уникална коледна украса! Юли, лято, 6 месеца до Коледа, а това магазинче, кипи от живот, а собственика прави луди пари!

DSC_0182Туризъм

Надали западноевропейските градове имат толкова стара история, колкото нашата. Когато ние сме построили Плиска и Преслав, Европа е била доста дивашко място като култура, обичаи, градоустройство.

Докато обаче, ние сме били под „османско присъствие“, европейците са открили и завладели света! Започнали са да строят с ум, мисъл, идея. Превърнали са държавите си в центрове на култура, образование, изкуство, занаяти, бизнес, наука.

Нали ще се съгласите с мен, че една държава като Холандия, равна и монотонно еднаква, не би трябвало да има какво да предложи на един турист? Само Амстердам приема всяка година над 4.5 милиона туристи!

Какво е България?

DSC_0209При нас има природа, красива, разнообразна, истинска! Имаме история! На всяка крачка, във всяка педя земя. Имаме траки, римляни, византия, праистория, митове, легенди, пещери, водопади, паркове .. и учудваща липса на платежоспособни туристи както като количество, така и като качество.

Единствено морските бетонови курорти се пълнят със слабоплатени, безработни или млади хора, дошли да скъсат синджира за жълти за тях стотинки!

Да погледнем нашият си град Ловеч. Къде според вас, един нормално заможен човек може да похарчи 1000 евро за няколко дни? Кой може с предлаганите от града услуги да го накара да остави парите си в Ловеч, за да може градът да се съвземе, да има работа, да има бизнес?

Та в целият град могат да спрат едновременно не повече от 5 (пет) автобуса!!!

За това не ни е виновен никой. Господ ни е дарил с всичко необходимо за добър живот – природни дадености, нашите предци са допълнили с история и култура, от нас се иска да управляваме умно това, което имаме!

Защо не го правим?

2 коментара

  1. Безхаберието на община Ловеч: пример парк “Стратеш” който е толкова занемарен, че вече повече змии отколкото хора се разхождат в него. Бурени и треви по-високи от нас, това нормално ли е? В джунглата ли живеем или в град?! Вече е трудно да се каже, благодарение на Казанджиев и компания.

Comments are closed.