psihol1404151Разговор за омагьосания кръг на самотата, за вечните въпроси, пред които човек се изправя -„Как ще се справя?”, „Как да продължа?” , „Има ли смисъл?” ще се състои   в Клуба на дейците на културата на 16 април, четвъртък, от 17,30 часа. По тези въпроси и проблемите, които най-често карат хората да потърсят психолог е срещата с Иванка Драгнева-магистър психолог. Тя работи в сферата на психологичното консултиране от 2009 г.

“За оздравяването на душата никога не е нито прекалено рано, нито прекалено късно”, казва Ваня. От своя личен и професионален опит споделя, че най-трудна е първата крачка на колебание и несигурност, когато се пристъпва към кабинета на психолога. Напоследък обаче се наблюдава тенденция на все по-зряло осъзнаване на необходимостта от професионална помощ при решаване на житейски проблеми – фобии, депресивни състояния, тревожности, семейни проблеми.

Психологическото консултиране е условие за добро психично здраве, за ефективно управление на живота, за развитие на компетенциите ни за комуникация, за себепознание, за емоционална интелигентност, казва Ваня Драгнева. Според нея, все повече млади хора търсят помощ от психолог. Често наблюдавана е тенденцията младежи да страдат от тревожни и депресивни състояния. Основният фактор за това е стресът, както и забързаният начин на живот и многото стресови фактори, които имаме в живота си. Влияние има и невъзможността да се справим с проблемите си и липсата на повече познания, които имаме за тялото и себе. Тук е ролята на психолога – да подпомогне чрез общуване, за да достигне човек до правилното решение. По този начин освен постигането на конкретна цел или решението на конкретен проблем се изработва и модел за справяне, който можете да прилагате и в други житейски ситуации, казва Ваня Драгнева.