Stoyanov_Bulmould2303161

Развойна дейност и нови възможности за кариерно развитие на инженери предлагат в Ловеч. Началото е поставено от Виктор Стоянов, който има богат опит и биография в тази сфера. Завършил е висше инженерно образование в България, както и Въздушна и космическа техника в университет в Щутгарт. Събраният от него опит във фирми като DAIMLER, BRABUS и EISENMANN, ръководенето на ЕУ-проекти в областта на топлопроводимите пластмаси, работата му в университет в Щутгарт и  Техническия университет в Мюнхен, както и сътрудничеството му с фирми като CD-Adapco и Mentor Graphics  му служат като стабилна основа за развойната дейност на малък екип от инженери.

По думите на Стоянов специалистите се занимават с технически предизвикателства в областта на автомобилната индустрия, предназначени за автомобилни производители в Германия, тъй като клиентите на „БулМоулд” са именно такива фирми.

Ловешките специалисти предоставят инженерингови услуги, иновативни решения, както и цялостно координиране на съответните проекти. CAD моделиране посредством SIEMENSNX и CATIAV5. Производство на SLS детайли. Виртуални симулации по метод на крайните елементи Abaqus, механика на флуидите, топлообмен Star-CCM+ и  FloEFDV5 и виртуално шприцоване на детайли CADMould. Други услуги са свързани с производство на инструменталнa екипировка, както и на детайли в нулеви и големи серии, доставка на мастербачи. Този голям обем услуги е рядкост дори за големи фирми, но така се гарантират всички етапи от производството на пластмасови детайли, на принципа “от идеята до серийния продукт”. Тази модел на работа функтионира и с помоща на резервиран производствен ресурс във водещи фирми в България, като по този начин фирма „БулМоулд” координира целия технически процес и се спестява паралелната комуникация с множество партньори, допълва Виктор Стоянов.

 Според него предимствата на тази концепция на работа, за разлика от екипите в големите фирми, позволява едно максимално бързо реагиране при необходимост от бързо решение на специфични проблеми. Натрупаният опит е на база реални проекти, директно за клиенти от Германия. Това означава и една максимална индивидуална отговорност и минимизиране на вероятността за некоректни модели. Това е и нишата в областта на инженеринговата дейност, към която се стреми и този малък екип. Липсата на постоянна натовареност посредством проекти от чудестранни фирми, това е предизвикателството за повечето подобни инженерни бюра в България, което има като негативни последствия за развитието на специлистите в тези фирми. „Този проблем не стои и пред тази ловешка фирма, посредством своята активност и спечеленото доверие на фирми от Германия, градено на база съвместни проекти през последните 13 години, мога да избегна този дефицит и да осигуря на екипа си една стабилна натовареност. Това от своя страна позволява и едно непрекъснато професионално развитие на работещите инженери там.  Този модел на работа е заимстван от добрите практики на немските фирми, където съм бил активен през последните 15 години, като е съобразен със спецификите на един малък град като Ловеч. Допълнително се работи активно с фирми и от Румъния, които имат вече многогодишен опит по този модел на работа. Така се осигуряват и обучители от нашата директна съседка, успешно преминали този етап на професионално развитие”, каза още Стоянов.

Основната цел на екипа на „БулМоулд” е да може да отговори с необходимото качество и количество експерти на непрекъснато нарастващите поръчки от областта на автомобилната индустрия.