troyanuchilishte2006142Диана Янкова и Радиана Бояджиева

За десета поредна година ръководството и педагогическият колегиум при НУ „Св. Св. Кирил и Методий” организираха и проведоха формата Пътуващо училище „По хайдушките пътеки” с учениците, които завършиха четвърти клас. Целта е да се осмисли свободното им време в първите дни от лятната ваканция, да се затвърдят и разширят знанията им по различни учебни предмети, придобити в началния етап от основна образователна степен в нова обстановка – сред природата, да се изградят умения за общуване с природата и физическо закаляване на участниците, да се възпита патриотизъм и интерес към историята и родния край.

Пътуващото училище се проведе от 02.06. до 06.06. 2014 г. по маршрут Троян – с. Шипково – м. Богоя – х. Васильов – вр. Васильов – х. Коман – Троян.

Ръководител на Пътуващото училище беше г-н Борис Йовчев – Директор на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Троян, а Емил Христов – планински водач и спасител. С учениците беше екип от техните доскорошни класни ръководители и преподаватели Добринка Семерджиева, Николай Стойчев, Боряна Колева, Диана Янкова, Марио Коларов и медицинската сестра Мариана Топалова. Участваха и ученици от Детски център „Смарт” – София с ръководител Буряна Мирчева.

troyanuchilishte2006141Рано сутринта на втори юни всички участници бяха в двора на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, подготвени с всичко необходимо за планински преходи и няколкодневен живот в планината. И разбира се, развълнувани, нетърпеливи и в очакване на това, което им предстои. А преживяванията бяха наистина невероятно вълнуващи. И така – всички се качиха в автобусите и …приключението започна.

Първата спирка беше местността, където е заловен Захари Стоянов. Бяха поднесени цветя, а г-жа Нина Димитрова от Музея на занаятите разказа за живота и дейността му в троянския край.

Пътуващото училище беше официално открито в с. Шипково от ученици, подготвени от г-жа Боряна Колева и г-н Николай Стойчев, пред къщата на попдпоручик Веселин Стоев Терзиев, загинал геройски бранейки синевата над София. Кметът на селото – г-н Минко Станчевски поздрави всички, като им пожела „На добър път”. След това децата и техните ръководители запалиха по свищичка за здраве в църквата „Възнесение Господне”.

След това – отново в автобусите до местността Богоя. Дотук с транспорт. Групата получи последни указания за преход в планината и се отправи по горските пътеки към х. Васильов. Следобед всички се изкачиха на връх Васильов, където научиха за дейността на ветрогените и енергията, получавана от тях. А привечер край лагерния огън ученици, подготвени от г-жа Добринка Семерджиева, изразиха своята признателност към загиналите за свободата на България.

troyanuchilishte2006145На сутринта, след закуската, групата отново потегли. Този преход бе значително по-дълъг. Целта беше х. Коман. Г-н Емил Христов разказа за латинските гробища, за поминъка на траките и за латинската стена. По пътя младите скаути наблюдаваха релефни форми и панорамата на Балкана. Преходът продължи около 4 часа. И ето, пред групата е х. Коман.

След обедната почивка имаше много игри и състезания по разгъване на палатка. Много впечатляващо беше гостуването на клуб „Традиция” – Троян. Участниците показаха униформи и оръжие на български войни.

Вечерта около лагерния огън учениците, ръководени от г-жа Диана Янкова поздравиха всички деца с песни и стихове, посветени на денството.

Следващите дни продължиха с разнообразни дейности, състезания, конкурси и незабравими преживявания. Със затаен дъх участниците в Пътуващото училище наблюдаваха Цачковата дупка, която е забележително карстово образование. Невероятни емоции и вълнение предизвика преодоляване на препятствия по въже – „Тролей”. А после, на пикника, децата сами пекоха наденичка на шиш, забавляваха се и похапваха вкусно-вкусно.

И още занимания и игри – стрелба с пушка по балони, дартс, народна топка, теглене на въже, бягане в чували, опъване на палатка, и ходене със ски по тройки на трева – взрив от емоции, които продължиха и вечерта с карнавал и дискотека.

Работа по проекти с глина и природни материали съчета знанията, въображението и уменията за работа в екип. Художниците твориха на тема: „Природата през моите очи”, а младите фотографи направихо снимки на тема: „Природата на моя роден край”. Всички участници защитиха своите проекти и убедиха журито, че опазването на природата е водещата идея в тях.

troyanuchilishte2006143Проведе се състезание за оказване на първа помощ, съвместно с планински спасители от ПСС – Троян, в което участниците вложиха много старание и умения.

И още много игри и забавления: стрелба с пушка, викторина, карнавал, дискотека, спортни и щафетни игри, дартс, ски на трева, скачане в чували, теглене на въже, „Китайска томбола”, заря …

Голяма атракция предизвика печенето на агне на шиш – Чеверме.

На петия ден, когато Пътуващото училище бе към своя край, никой не можеше да повярва, че дните са изминали толкова бързо и е време за тръгване към града. Всеки получи Свидетелство на участника в Пътуващо училище „По хайдушките пътеки”. Всички вече са в автобусите на път за Троян.

Развълнувани, участниците в Пътуващото училище пристигнаха в двора на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”. „Довиждане, Пътуващо училище 2014 г., никога няма да те забравим и ще оставиш неповторим спомен от преживяното в нашите сърца!”

Ръководителите на Пътуващото училище изказват своята благодарност за съвместната дейност на: Планинска спасителна служба – Троян, клуб „Традиция” – Троян и Априлци, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Национално училище за планински водачи – с. Черни Осъм.