patuvashtouchilishte1006151Радиана Бояджиева

За поредна – единадесета година, ръководството и педагогическият колегиум при НУ „Св. Св. Кирил и Методий” организираха и проведоха формата Пътуващо училище „По хайдушките пътеки” с учениците, които завършиха четвърти клас. Целта е да се осмисли свободното им време в първите дни от лятната ваканция, да се затвърдят и разширят знанията им по различни учебни предмети, придобити в началния етап от основна образователна степен в нова обстановка – сред природата, да се изградят умения за общуване с природата и физическо закаляване на участниците, да се възпита родолюбие и интерес към историята и родния край.

Пътуващото училище се проведе от 01.06. до 05.06. 2014 г. по маршрут гр. Троян – с. Терзийско – с. Шипково – м. Богоя – х. Васильов – вр. Васильов – х. Коман – гр. Троян.

patuvashtouchilishte1006152Ръководител на Пътуващото училище беше г-н Борис Йовчев – Директор на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Троян, а Емил Христов – планински водач и спасител. С учениците беше екип от техните доскорошни класни ръководители и преподаватели Румяна Йовчева, Радиана Бояджиева, Христина Бочева, Марио Коларов, Николай Стойчев и медицинската сестра Мариана Топалова. Участваха и ученици от Детски център „Смарт” – София, с ръководител Буряна Мирчева.

Рано сутринта на първи юни всички участници бяха в двора на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, подготвени с всичко необходимо за планински преходи и няколкодневен престой в планината. И разбира се, развълнувани, нетърпеливи и в очакване на това, което ще се случи. А преживяванията, които предстояха, бяха наистина невероятно вълнуващи. И така, всички се качиха в автобуса и … приключението започна.

Първата спирка беше местността, където е заловен Захари Стоянов. Бяха поднесени цветя, а Венета Керешка от Музея на занаятите разказа за Априлското въстание и неговите герои.

Пътуващото училище беше официално открито в с. Шипково, пред къщата на попдпоручик Веселин Стоев Терзиев, загинал геройски, бранейки синевата над София. Ученици, подготвени от г-жа Христина Бочева и г-н Николай Стойчев, изпълниха стихове и песни за родината и природата. Кметът на селото, г-н Минко Станчевски, представи накратко историята на селото и поздрави всички, като им пожела „На добър път”.

След това – отново в автобуса до местността Богоя. Дотук с транспорт. Групата получи последни указания за преход в планината и се отправи по горските пътеки към х. Васильов. На една от почивките, ученичката Наталия Колева разказа за ветрогените и тяхното използване.

patuvashtouchilishte1006153Неусетно в далечината се показа хижата. След настаняването, всички се изкачиха на вр. Васильов, където научиха откъде идва названието му и наблюдаваха отблизо ветрените централи. След вечерята, с литературно-музикална програма, изпълнена от учениците на г-жа Румяна Йовчева, беше отбелязан Денят на детето – Първи юни. После в простора полетяха балони с написани върху тях послания. Когато се стъмни, всички се събраха край огъня на сладка раздумка. После участниците в Пътуващото училище подготвиха багажа и изморени от прехода и натрупаните впечатления, заспаха.

На сутринта, след закуската, групата отново потегли. Този преход бе значително по-дълъг. Целта беше х. Коман. По пътя ученичката Нина Христова разказа Легендата за латинските гробища, а Емил Христов – за поминъка на траките и за латинската стена. Младите скаути получиха знания за тракийското племе крубизи, наблюдаваха следи от животни, релефни форми и панорамата на Балкана. Преходът продължи около 4 часа. И ето – между клоните на дърветата, групата забеляза х. Коман.

След кратка почивка и настаняване, последва вкусен обяд. И започна четиридневният престой на х. Коман, изпълнен с много и разнообразни дейности, преживявания, емоции. Предстоеше возене с „тролей” в гората около хижата. Ученици от Националното училище за планински водачи в с. Черни Осъм, заедно със своя преподавател, се бяха погрижили за това и бяха приготвили всичко, необходимо за преодоляване на препятствие по въже. Емоцията беше неописуема. След спускането, всеки участник отиваше крй огъня, където сам си печеше наденичка на шиш и си приготвяше вкусен „Мак Коман”.

След вечерята е време да се отдаде почит на Ботев и на загиналите за свободата и независимоста на България с тържеството за 2 юни, подготвено и изпълнено от учениците на г-жа Бояджиева. Дойде ред на гостите от София да презентират Детски център „Смарт”. Вечерта продължи с дискотека.

patuvashtouchilishte1006154Всяка сутрин започваше с ведрина преди закуска. Така беше и на третия ден. След като всички похапнаха вкусни филийки с лютеница или с масло и конфитюр, сирене или салам, е време за нов преход. Групата се отправи към карстовата форма Цачкова дупка, където всички получиха нови знания, свързани с пещерите и науката спелеология. На връщане всеки си събра природни материали, защото предстоеше работа по проекти на тема „Природата през моите очи”. Всички екипи се бяха справили отлично и това доста затрудни преподавателя Неда Личева от НГПИ „Венко Колев” – Троян – ръководител и оценител на проектите. След обедната почивка дойде ред на стрелбата с малокалибрена пушка. Малко по-късно участниците в Пътуващото училище имаха среща с представители на Национален клуб „Традиция”. Автентичните облекла и оръжие от Априлското въстание и хайдушкото движение впечатлиха всички. Вечерта продължи с китайска томбола. А в минутите за „Вечер на талантите”, се изявиха певци, рецитатори, танцьори, актьори. И отново – дискотека. След „Песента на Сънчо”, всички се отправиха към спалните помещения, за да си отпочинат, защото на другия ден предстояха не по-малко интересни дейности.

След утринната ведрина и закуската, планинският спасител Емил Христов разказва за опасностите в планината и показа как се спасява пострадал в планината. След това се проведе състезание за оказване на първа медицинска помощ. Г-н Коларов направи демонстрация за построяване на Палатъчен лагер, последва състезание по бързо опъване на палатка, а след това състезание за теглене на въже, скачане в чували и „каране” на тройка ски по тревата. Следобед групата имаше среща с представители на ПСС – Троян, които разказаха за опасностите в планината и представиха способи за планинско спасяване.

Време е за вечеря. А тя беше доста вкусна, защото е приготвена с помощта на скаутите – Чеверме по хайдушки. Предстоеше карнавал и модно ревю. Участниците бяха в трескава подготовка и всички се представиха блестящо на сцената. Отлично се справиха и танцьорите на дансинга. В края на вечерта всички излязоха навън, за да се полюбуват на красивата заря. За съжаление, „Сънчо” прикани всички в леглата. Това беше последната вечер от Пътуващото училище.

Неусетно дойде и последният ден. Независимо от мрачното време навън, настроението на всички беше ведро, защото са прекарали пет незабравими дни в планината. Усещаше се, обаче, и мъничко тъга, защото дойде краят на едно незабравимо приключение. Неусетно бяха изминали пет дни, през които всички изживяха незабравими емоции, научиха много нови неща, създадоха нови приятелства. На финала се проведе викторина „Какво знам за родния край”. Всеки получи Свидетелство за участие в Пътуващото училище.

Ръководителите на Пътуващото училище изказват своята благодарност за съвместната дейност на: Планинска спасителна служба – Троян, Национален клуб „Традиция” – Троян и Априлци, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян, Национално училище за планински водачи – с. Черни Осъм.