Пътищата Русе-София и Варна-София от 9 ч. сутринта са отворени за движение автомобили над 12 т. Това съобщи областният управител Ирина Митева след разговнор с директора на ОПУ – Ловеч инж. Георги Грозданов. ПБЗН отново ще премахне появилите се през последните дни ледени висулки по покривите на обществени сгради. От Областният щаб за защита от бедствия алармират гражданите да бъдат внимателни при преминаване близо до сградите, както и да обърнат внимание и почистят и висулките, надвиснали от частни имоти.

Обстановката е тежка заради ниските температури и обилния снеговалеж вчера, но в област Ловеч няма затворени републикански пътища и населени места без електрозахранване и водоподаване.

Снощи Ирина Митева и Георги Грозданов са участвали в конферентна връзка с Националния щаб, като са докладвали обстановката пред министър-председателя Бойко Борисов, вицеприемиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и на енергетиката Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР главен комисар Николай Николов, началникът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и на земеделието Георги Костов, изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов и др.

На съвещанието чрез конферентни телефонни разговори за усложняване на обстановката заради силни ветрове, нулева видимост и снегонавявания са докладвали още и областните управители на Силистра, Търговище, Добрич, Шумен, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Габрово, Монтана и Плевен.

Именно поради усложняващата се зимна обстановка, по-рано днес бе спряно движението на камионите над 12 тона по републиканските пътища. Без ограничение за тежкотоварния трафик е движението по автомагистралите „Марица“, „Струма“, „Люлин“, „Тракия“ от София до пътен възел „Зимница“ и от София до Калотина.

За всички превозни средства са затворени проходите Ришки, Републиката, Обзорски, Айтоски, Троянски, Златишки и Върбишки.

Ирина Митева за пореден път благодари на всички институции в област Ловеч за добрата комуникация, както и на всички служители и работници, които през последните дни са по пътищата на областта и участват в разчистването им и помагат на закъсали в преспите коли.