По инициатива на д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен, първото пътуващо читалище у нас – „Бащино огнище“, посети нашия град като част от програмата по случай националния празник на България – 3-март.

На 4 март на пл. “Сава Младенов”, всички желаещи имаха възможността да се запознаят с експозицията на читалището, която обхващаше периода от Руско-турската освободителна война. Около него бяха разположени картини от България, изобразяващи нашите традиции и обичаи, както и цитати на велики личности от историята ни. Необичайната гледка събуди интереса на хората, които се спираха и разглеждаха с интерес експонатите, като си правеха и снимки за спомен.

Прекрасната инициатива има за цел да не позволи историята ни да се превърне в пепел, да си спомним и никога да не забравяме кои сме. Не е случаен и изборът на читалище, защото читалището е символ на българското възраждане. То е обединител и пазител на традициите, историята, вярата и надеждата, то е огнището, в което гори огънят на българския дух.