За началото на учебната година всички първолаци ще получат книжката „Ученик съм вече“ с автор и съставител Диляна Крусева, издателство “ Слово“.  Първолаците тази година са 291, а книжките са осигурени от Община Ловеч.

С тази книжка  ние ще кажем на децата „Добре дошли в училище“. Тя е пълна с пъстри картинки, със стихчета и гатанки,  с много усмихнати и смели лица.

Сред показаните образи са тези на светите братя Кирил и Методий, както и на революционера Васил Левски – образи, свързани трайно с нашия град.

Отделно всяко едно училище в общината ще получи още две книги, издадени напоследък в Ловеч.

Едната е „Ръкописно съчинение“ на протоиерей Евстати Попстефанов, наречено от него “Записки за народния живот и страданията на български”. Книгата разказва подробно за живота в Ловеч в годините 1874 – 1928, като описва живота, бита и занаятите в трите големи махали по това време – Големият Варош, Турската махала и Хармането.

Много са силни страниците, посветени на двойното Освобождение на Ловеч – първото на 5 юли и на второто на 22 август 1877 г.

Не по-малко въздействащи са и картините, които описват румънското военно нашествие в Ловеч през 1913 година и тежките последици за града ни.

Другата книга е за революционера Христо Иванов – Големия – Личност и дело, от писателя Младен Маринов (Стоянов). Това е ново допълнено издание на историческата книга, издадена преди 30 години.

Христо Иванов – Големия е български национал-революционер и политик, роден в село Къкрина, близък другар на Васил Левски.

Член е на Търновския частен революционен комитет и Вътрешната революционна организация (ВРО), той е ръководител на Тайната полиция на организацията, която се е борила срещу явните и скритите врагове на делото за Освобождението. След гибелта на Васил Левски е участник в Априлското въстание (1876), в Руско-турската война (1877-1878) и Сръбско-българската война (1885).

Смел и скромен, Христо Иванов – Големия остава в паметта на поколенията като най-близкия приятел и съратник на Апостола на свободата Васил Левски.

1 коментар

  1. Все кмета ли раздава книжки!?
    От Пи Ар ще и излязат пришки….
    Тя единствена със принос свети?
    В Ловеч без учители, творци поети?

Comments are closed.