praznikshegajoglav304167Еленка Щерева

За пръв път в с. Йоглав, община Ловеч,  беше проведен празник на шегата, смеха и лъжата. На 1 април в парка с откритата сцена се събраха десетки йоглавчани, за да се повеселят със шегите на самодейците при Народно читалище „Пробуда 1926 г.” и ръководството на клуба на инвалида. Участник в организацията и в програмата беше и кметът на селото Ирена Георгиева, която, редом с читалищния председател и секретаря изпълняваше ролята на клоун-водещ.

Сценарият, съставен от тримата смешни клоуни,  беше наситен с разнообразни забавни номера. Програмата откриха група  мъже самодейци-актьори, преоблечени като жени, и жени в мъжки роли с авторска хумористична пиеска. В нея имаше изпълнение на тамбура и песни, и танци.praznikshegajoglav304166Публиката бурно аплодираше и се смееше. Последва изпълнение на Фолклорна група „Югла” с две закачливи народни песни, а самодейката Даца Филипова разсмя до сълзи всички с изпълнението на хумореската на Чудомир „Помен”.

Най-нетърпеливи бяха децата да се качат на сцената и да се изпреварват кой пръв да вземе микрофона и да се представи. А после заедно с клоуните весело потанцуваха, с което заслужиха и сладка почерпка. Накрая  изпълнители и публика се хванаха на хоро, което се извиваше чак до залез слънце.  Веселието и шегите сплотяват хората, малки и големи си тръгнаха с широки усмивки от празника.