yastreb_manastir809133Мижитурките си отиват без да оставят нещо след себе си, изрече митрополит Гавриил на святото място

На големия православен празник Рождество на Майка Богородица Ловчанският Митрополит Гавриил в съслужение с отците Кънчо Кабадийски и Вениамин освети възстановяващия се манастир “Света Богородица Ястреб”. Това съобщават от Областна администрация.

За пръв път десетки граждани се стекоха да почетат събитието, случващо се за първи път на това величествено място. Сред гостите беше и областният управител на Ловеч  Милко Недялков.

С водосвет за здраве и дълголетие Дядо Владика призова всеки един да даде начало на доброто в света със своите дела и всички ние да подражаваме на онези, чиито действия и решения правят промените в живота ни. „Мижитурките си отиват, без да оставят нещо след себе си“, категоричен бе митрополит Гавриил. yastreb_manastir809132„Ние днес празнуваме Майка Богородица, която е един сияен пример за кротост и родолюбие. Денят е празник и за родители, които възпитават децата си на любов, доброта и уважение“, заключи Негово Високопреосвещенство.

Светата легенда гласи, че манастирът е бил опожарен от турците по време на османското робство и ястреб сграбчил иконата на Света Богородица, отнасяйки я в Троянския Балкан. Монасите тръгнали подир птицата и така е създаден Троянският манастир „Успение Богородично“. След падане на България под турско робство Ловеч е бил за кратко независим център и на това място е била съхранявана книжнината.

yastreb_manastir809135Има конфликт между Министерството на културата и Ловчанската епархия за възстановяването на Светата обител, извършвано като богоугодна дейност от отец Вениамин. Според ведомството в държавен вестник е записано, че манастирът е паметник на културата, която информация дядо Гавриил категорично отрече. „Когато ние дойдохме, тук имаше само тръни, една камара камъни и разкопки от иманяри. Ако това е паметник на културата, здраве му кажи.“ Областният управител на Ловеч Милко Недялков обеща пълно съдействие за решение на казуса. 

Усилена работа тече по строежа на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч. Довършителни работи по фасадата се извършват към момента. Събират се оферти за измазването и вътрешното изграждане на храма. Вече има спечелил изпълнител за малкия иконостас. Митрополитът сподели, че ловешките майстори баща и син Мирослав и Димчо Димитрови ще творят светите пана.

2 коментара

  1. Началник стига писа за сатанисти де. Ако му дремеше на митрополита за църковните деяния нямаше да поръчва храма на сатаната а щеше да си стегне старите църкви.

  2. “Питали радио „Ереван”:
    – Защо е скочила с 25% цената на ловешки вестник?
    Радио „Ереван” отговорило без да се замисля:
    – Скъп е, защото се списва от областен управител!!!”

    п.п. Честит празник на всички приятели, които празнуват днес!!!

Comments are closed.