georgiivanov9041419Съгласих се да отбележим годишнината, въпреки че не е юбилей, за да се чуе отново какво е направила България за Космоса, каза вчера вечерта първият български космонавт Георги Иванов, който беше в Ловеч заедно с радиожурналистката Божана Димитрова, автор на книгата за него „Разговор с първия космонавт на България“, с режисьора Петко Горанов, чийто филм „Първият“ гледаха снощи за първи път ловчалии, и с доц. Таня Иванова от Института за космически изследвания при БАН.

Четиримата припомниха полета отпреди 35 години, говориха за приноса на България в космическите изследвания и за бъдещето на космическата наука у нас. Идеята е да подсетим държавните мъже, че ако искат България отново да е на висотата, на която я изведе Георги Иванов като шеста космическа сила в света, имат много неща да довършат, обяви Божана Димитрова. georgiivanov904141За да имаме трети космонавт, е нужна сериозна научна програма, която да се приеме от държавите, които имат ракетна космическа техника, и от Европейската космическа агенция, обясни Георги Иванов.

С представянето на книгата „Разговор с първия космонавт на България“ на Божана Димитрова и филм „Първият“ започнаха честванията на 35-годишнината от полета на първия български космонавт. „Ние сме длъжници на Георги Иванов, затова предприехме стъпки да си върнем тук спускаемия апарат, с който на 12 април 1979 г. се приземиха той и командирът на полета Николай Рукавишников, и нашата гордост – самолета ЛАЗ, произведен в Ловеч, на който се е учил да лети въздушният ни ас – заяви кметът Минчо Казанджиев. – Това ще е жест на благодарност от наша страна за всичко, което е сторил първият български космонавт.“ Кметът посрещна Иванов с думите „Добре дошъл, приятелю!“ и призова ловчалии да направят така, че в гgeorgiivanov904147рада и в държавата повече да се говори за космонавтиката и за първия български космонавт. Казанджиев подчерта, че Ловеч има основание да се гордее – дал е много на космическата наука – с първия българин, излетял в Космоса, с цялостния принос на акад. Димитър Мишев в космическите изследвания и научните програми за българските космически полети.

Да се срещнат с него в Ловчанското читалище бяха дошли съучениците му, приятелите от Ловеч, граждани, ученици.

Следващата среща с първия ни космонавт в Ловеч е на 16 април. Тогава той ще бъде посрещнат тържествено заедно с придружаващите го космонавти. В Ловеч ще дойдат Виктор Савиних (Русия), Павел Виноградов (Русия), Юрий Гидзенко (Русия), Мирослав Хермашевски (Чехия), Владимир Ремек (Чехия), Берталан Фаркаш (Унгария), Думитру Прунариу (Румъния) и Татяна Егорова – съпруга на Борис Егоров (Русия).

georgiivanov9041420На Алеята на космонавтите (14 ч.) те ще видят изложба от графити, изготвена от ученици от Гимназията за чужди езици, и изложба от пленера „Космос“, организирана от арт клуб „Гея“ при ОДК. Ще бъдат проведени и демонстрации от Клуба по авиомоделизми към ОДК. В 15 ч. космонавтите ще проведат среща с ученици в Природоматематическата гимназия.

     Пред сградата на общината вече е позиционирана изложбата на Държавен архив – Ловеч „35 години от полета на Георги Иванов“, тя ще остане тук до края на месеца.

  Документалният филм „Първият“ ще бъде излъчен на 12 април, събота, от 14.50 ч. по БНТ1.

     Георги Иванов излита в Космоса на 10 април 1979 г. В 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с командир на полета Николай Рукавишников.

     Първият български космонавт е почетен гражданин на Ловеч.

1 коментар

  1. Книга за стойностен човек от доказан майстор на интервюто и репортажа . Отлично полиграфично оформление.

Comments are closed.