Зрителите на Ловеч първи в страната видяха на 21 февруари началните серии от новия петсериен филм DEUS NOBISCUM / „Съ Нами Богъ“. Сериалът тепърва ще бъде показван по телевизионните канали, премиерата в Ловеч е ексклузивна.

Лентата разказва историята на Третото Българско царство (1878 – 1947) от гледна точка на владетелите Александър I Батенберг, Фердинанд Сакскобургготски и Цар Борис III.

„България от това време е скъсаната страничка от световната история, която сме пропуснали, но с която можем да се гордеем, защото винаги сме били важна държава за Европа“, сподели преди прожекцията режисьорът Степан Поляков, който е сценарист и продуцент.

Всяка серия се открива с изповед на единствения жив наследник Симеон II Сакскобургготски, син на цар Борис III и министър-председател на България от 2001 до 2005 г. Личното участие на Симеон II във филма е голяма находка и вдъхва достоверност и автентичност на историята.

Сюжетът, освен България, засяга и някои от най-забележителните места на Европа – като Версай, Шамбор и Бъкингам. Показани са редица малко познати документи и снимки.

„Снимахме този филм благодарение на това, че Европа пази спомена за нашето величие. Разкриваме интересни факти за ролята на България, които няма как да видите по световните канали, защото те имат своя версия за историята. Но нашите следи се пазят и ние ги показваме“, обясни Степан Поляков.

Заедно с него за премиерата бяха режисьорът по монтаж Цветелина Лямова и организаторът Любов Любомирова. Композиторът Митко Щерев не успя да пристигне, но научихме, че е написал 34 различни музикални теми към филма, проучвайки всеки период от историята. След прожекцията зрителите споделиха с режисьора възторга от видяното.

Тази вечер, 22 февруари, от 17 часа в кино „Космос“ в Ловеч, ще бъдат прожектирани следващите три серии.

Те се наричат „Царят, императорите, Рим – Бдението“,

„Баща срещу син, син срещу баща – Държавата“ и „Два пъти кръщаван, два пъти погребван – Монархът“.

Всички прожекции са с вход свободен.

Организатори са Община Ловеч и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп” със съдействието на кино „Космос“ – Ловеч.