saniranelovech4021511От Община Ловеч информират, че през тази седмица са станали факт първите две сдружения на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост, създадени във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Първо сдружение „Ловеч – ул. „Осъмска“ 40 – бл. 271“ извървя пътя на подготовка заедно с работната група от общинската администрация и официално подаде документи за вписване в Публичния регистър на сдруженията на собствениците. След него и сдружение „Ловеч – ж. к. „Здравец“ – бл. 217“ получи своето удостоверение за регистрация. Това им им дава право да бъдат регистрирани в системата БУЛСТАТ от Агенцията по вписвания и да кандидатстват за участие в програмата.

Следващата стъпка е подготовка и подаване на заявление за интерес и финансова помощ и сключване на договор между общината и сдружението на собствениците, определящ условията за предоставяне на финансова помощ и правата и задълженията на страните. С договора сдружението на собствениците ще даде мандат на общината в лицето на кмета да извърши от негово име действия по осигуряването на необходимия ресурс за обновяване на сградата и организиране на всички дейности по обновяването.

Всички документи, изисквания и методически указания на националната програма са публикувани на сайта на община Ловеч www.lovech.bg.