gostinq2503131Първа копка за вдигане на православен храм в с. Гостиня направи в неделя Ловчанският митрополит Гавриил, съобщават от ловешкото кметство. Обителта ще носи името на света великомъченица Параскева. На събитието в центъра на селото присъстваха 120 човека, сред тях бяха и зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков и председателят на общинския съвет Корнелия Маринова.

Това е мечта на поколения гостинчани, подчерта в словото си кметският наместник на Гостиня Валентина Цвяткова. „Всички ние пазим скъпи спомени за вълнуващи случки и трогателни мигове от миналото, с които се гордеем. И въпреки че  нямаме църква, често се събираме тук, на площада, пред паметника за чествания на национални, традиционни, религиозни и битови празници. Винаги сме ги почитали и сега с храма ще сме още по-щастливи“ – каза още Цвяткова.

Средствата за изграждането на параклиса са предоставени от Момчил Кръстев, който няма нищо общо с Гостиня. Харесал обаче селото и хората му и решил точно тук да вдигне храм. Своята лепта ще дадат и жители на Гостиня, призова ги към това и кметският наместник.

След първата копка семейството на Кръстев покани всички присъстващи на курбан за здраве.

Очаква се новата придобивка да бъде готова да Петковден, когато селото чества своя празник.

3 коментара

  1. Продължавайте да се заблуждавате, че сатанисти имат пълномощията да извършват Християнски обреди.

  2. Доживяхме и в наше село църква да има!

  3. Отлична инициатива !

Comments are closed.