varosha1004161Предшественик на църковните  камбани в града било клепалото. То се появило с идването на гръцкия владика Милетий, изпратен  да свещенодейства в Долнокрайската църква „Св. Богородица” през 1847 година. До тогава миряните се събирали на богослуженията от клисаря по домовете им. Клепалото представлявало дъска, окачена на специално място, по която се удряло с чук. Този звук напомнял на богомолците, че е време за молитва.

Двайсет години по-късно, през 1866 г., ловешките първенци решили да си доставят камбана (желязна дъска). Средствата били събрани и камбаната била купена от Букурещ. Превозването на скъпоценния товар се извършил с волска кола (колко дни е продължило пътуването не е съобщено), но щом пристигнали в Ловеч, бързо е поставена и мах. Вароша е огласена от нейния звън.                                                                                                                                                                                                  Веднага възникнал скандал между българи и турци, тъй като според последните силният звук на камбаната плаши кадъните и вече една от тях от  уплаха пометнала. Турците категорично  забранили камбаната да се бие.

Въпросът  е решен през пролетта на  1867 г., когато Мидхад паша, управител на Русенския вилает,  посещава града. Турски и български първенци, учители и ученици го посрещат извън града. Децата му поднасят цветя и пеят песни. Валията е силно впечатлен.  След като посетил градските учреждения и училища, той гостува в къщата на хаджи Мичо, един от инициаторите за купуване на новата камбана.

Там ловчалии му казват за забраната да я ползват. Пашата веднага наредил да се удари камбаната, за да види с очите си дали ще пострада някой от нейния звън. Клисарят изпълнил желанието му и с все сила я заудрял. Нищо лошо не се случило.

Мидхат паша  отменя забраната на местните турски управници и предупреждава: ”Ако някой от тук нататък попречи с каквото и да било на българите да бият камбаната си, нека се знае, че без присъда ще бъде обесен”.

Хаджинеделчев, Михаил. Ловчански църкви в първата

половина на 19 век //  Ловеч и Ловчанско. Кн. 3. С., 1932,

с.34-35; Андреев, Красимир. Ловешките църковни камбани //

Мостове 2005, с. 73.