laval905163laval905163Първата международна визита на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова е факт. На 7.05.2016 г. тя се включи в честването на Деня на Европа в побратимения нам град Лавал, Франция. Посещението е емблематично – то говори за европейската ориентираност на новото общинско ръководство. В същото време зам.-кметът Цветан Георгиев заедно с общинските съветници Валентина Янкова и Венцислав Петрушев, участваха в тържествата в град Резан, Русия, посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война.

В Лавал кметът на Ловеч участва в празника, посветен на Европейския съюз, на който бяха поканени шест европейски побратимени градове – Бостън (Великобритания) от 1958 г., Метман (Германия) от 1974, Гандия (Испания) от 1978 , Халкидики (Гърция) от 2009 г., Ловеч от (2010 г.), Сучава (Румъния) от  2010 г.

Празниците бяха от 2 до 7 май, като всеки побратимен град имаше свой павилион с рекламни материали. Момичето, което обслужваше посетителите, беше Геновева, стажантка от Ловеч.

Кметът на Лавал Франсоа Зокето прие в своя кабинет Корнелия Маринова, като обсъдиха бъдещи контакти.

„Побратимяването не е теоретична конструкция, не е проста среща на избраниците. То винаги е народно участие. Познаването на другия е един от ключовете за запазване на мира. Това е ролята на комитетите за побратимяване“. Това изтъкна в своята реч кметът на Ловеч. (Пълният текст е приложен отделно).

Словото на Корнелия Маринова се отличаваше с исторически и съвременни примери, затова колко дълго и трудно Европа е постигнала своя идеал за обединение. Тя получи поздравления за изявата от кмета Франсоа Зокето, който е сенатор и кмет на Лавал, както и от Гийом Гаро, бивш кмет на Лавал, депутат, председател на групата Център-Дясно.

Посещението на кмета на Община Ловеч стана със съдействието на   Патрик Мусе, председател на сдружение „Доверие“ и съпругата му Клодин Мусе.

 

laval905161Реч на Корнелия Маринова в Лавал, Франция

Ще Ви преведа няколко исторически факти, който показват как се е родила идеята за обединена Европа.

През 1815 г. на конгрес във Виена е била изразена воля да се запази съществуващия ред и граници, но тогава не е съществувала идеята да се обединят в едно. В средата на 19 век няколко държави са говорили за създаването на монетен съюз, но тогава е липсвало политическо съгласие. На международния конгрес на мира във Виена през 1849 г. Виктор Юго се обръща към присъстващите нации – Франция, Русия, Германия, Италия, Англия и всички останали от континента „Вие ще създадете един висш съюз и ще продължите европейското братство“.

Години по-късно тази идея стана реалност в лицето на Европейския съюз.

Наскоро Барак Обама поиска от Европа повече бдителност заради опитите да се разруши Европейският съюз.

Понякога съдбата е противопоставяла французи и българи, както стана по време на войната 1915 – 1918 г. Но 100 години по-късно нашите градове са побратимени. Млади стажанти от Лавал са в Ловеч, наши стажанти могат да дойдат в Лавал.

И ето аз съм тук по покана на кмета господин Франсоа Зокето. Мирът позволява всичко това. Мирът е необходим на нашия континент. Това е резултат от волята на няколко политици – господин Шуман, господин Моне от Франция. Не е лесно да запазим ЕС в този вид, как да организираме едно контролирано споделяне на европейските ценности, как да развием едно европейско чувство. Побратимяването не е теоретична конструкция, не е проста среща на избранниците. То е народно участие. Познаването на другия е един от ключовете за запазване на мира. Това е ролята на комитетите за побратимяване.

И за да успеем не е никак лесна работа. Колко още много неща има да си кажем, колко много – да открием. Колко опит – да споделим.

 

 

 

1 коментар

  1. ЗАБЕЛЕЖКА: 70- годишнина от края на Втората световна война се чества миналата година /2015/. По всичко личи, че днес се отбелязват 71 години от победата над фашизма и края на Втората световна война!
    Ех този безкритичен копи – пейст . А ако информацията идва от общинския ПР, язък ви за няколкото човека, работещи за името Ви!

Comments are closed.