kmetqguar408142Павлин Иванов

Вчера, на брифинг при кмета Казанджиев, „Ловеч днес“ поиска градоначалника да оповести хронологията на събитията в ловешкия Зоопарк, от установяването на липсата на ягуара до неговата смърт. Ето какво заяви Казанджиев:

„Около 9.00 часа в неделя (3 август 2014 г.) получих обаждане от д-р Вацов, директор на ловешкият Зоопарк. След това ми се обади и шефа на РУП Ловеч г-н Съев. Веднага тръгнах към Зоопарка. Обадих се и на Павли Богдански, директорът на Регионално управление на горите – Ловеч, тъй като такива са били традициите досега, когато има такива събития с животни, особено когато става въпрос за хищници. Богдански се обади на ловното дружество в Ловеч, аз звъннах на Павлин Панов и мобилизирахме няколко представители на ловните дружинки.

На нашата покана се отзоваха представители на 5 ловни дружинки – Абланица, Горно Павликени, Сливек, Радювене, Умаревци и още една. Служители на МВР бяха там, а останалите също идваха.

Веднага се обадих да се освободи Зоопарка и да бъдат предупредени всички хора, които са там, хората по вилите, че е избягал ягуара, защото нямах информация тогава къде се намира Алонсо. Т.е., трябваше по най-бързият начин да бъдат предупредени хората.

Даже като се качвах нагоре имаше хора, които се връщаха и казваха „горе е затворено, връщайте се, има избягал ягуар.“

След като пристигнах на място, д-р Вацов ми докладва ситуацията. Сутринта при почистването служителя е допуснал грешка при технологията за обслужване на животните, при което, ягуара е избягал, но се намира в този район. Даже са го виждали няколко пъти около клетката на лъва.

Направихме анализ на ситуацията, директора на ОДМВР Георги Иванов пристигна и заедно направихме разстановката. Първото беше, в района около вилите, на подходите да наслагаме ловци и полицаи. Първо да охраняват да не излезе навън ягуара и второ да се охраняват хората.

Поставихме си задачите какво трябва да се прави.

На първо място, което беше най-лесният и приемлив вариант, това е чрез захранване да се опитаме да го върнем обратно. Само че, захранването става след обед към 15.30, когато се дава храна на всички животни. Мислихме, че животното осланяйки се на навика си, ще се прибере обратно.

Вторият вариант беше, при появяването му, да бъде отстрелян с упойващи стрелички. В Зоопарка имаме такава пушка, поради характера на работа и защото има такива животни, ако има подобен случай да бъдат приспани.

Повикахме веднага и нашите хора от кучкарника и само чакахме да се появи. Само че, с тази пушка трябва да се гърми, когато ягуара излезе на чисто място.

Обадихме се веднага, тъй като там има гъста растителност, да донесат термокамери, за да видим къде се намира ягуара. По думите на директора на Зоопарка, животното е там, но 100% гаранция няма!

Дойдоха от дружинката от Лесидрен с такава камера, но тя не показа, че със сигурност ягуара може да е там, поради което се наложи да изчакаме.

Обсъждахме варианта с ловджийски кучета, по някакъв начин да го изкараме от там. Риска обаче много голям. Ловците и двамата доктори изказаха своите съмнения, че ягуара може да бъде подплашен и тогава става вече много лошо.

Към 15.30 часа подхранихме всички животни и сложихме и храна за ягуара. Изчакахме повече от половин час, но той не се появи.

Тогава взехме решение, тъй като и полицаите тръгнаха за инструктаж за мача и имахме уговорка, след мача всички да бъдат мобилизирани за да бъде охраняван целия район.

Обадих се на гражданска защита да дойдат с големите прожектори да осветим местата, където е възможно той да излезе.

Една част от ловците тръгнаха да обикалят около Зоопарка за да видим има ли някъде компрометирани места по оградата. Между другото, чухме някъде в посока стадиона, че се разлаяха кучета и искахме да видим дали ягуара не е преминал по някакъв начин покрай нас.

И така. Точно в ъгъла горе, някъде на 200-300 метра от вилата на Пътното, оградата където е, той се появява и при опита да излезе ягуара навън, Денко го отстрелва.

Това е.

Никакъв шанс няма, дори и да е имало човек с упойващи стрели, според мен е било изключително рисково при тази ситуация да бъде отстрелван с упойващи стрели, тъй като упойката действа след минути.

Не е разговарял с нас Денко как да се реагира, защото не е имало време при тази ситуация. Но дори и да беше се обадил, аз щях да си дам разрешението.

Всички знаете, че този ягуар е с доста сантименти в моя живот, тъй като преди осем години беше осиновен от мен, но ..

В края на крайщата, когато коментираме, най-важното е да се запази живота и здравето на хората. Жалко, много жалко, младо животно, хубаво животно, ценно животно, но поради допуснати, за мен недопустими грешки от служителя в Зоопарка, се стигна до тук.“

 

Кмета уточни, че излязлата информация, че два пъти е стреляно с упойващи стрелички по ягуара не отговаря на истината, защото животното не е излизало на показ.

Друго важно уточнение, което кмета Казанджиев направи след въпрос на „Ловеч днес“, е че никой с очите си не е виждал животното през целият ден. Единствено, сутринта рано го е виждал д-р Вацов. Тъй като вероятно, според кмета, директора на Зоопарка е повикан най-напред го е виждал на два пъти, но да не ви излъжа, до клетката на лъва. Там видяхме следи, аз не разбирам, но според ловците, това е лапа на ягуар, каза Казанджиев.

Някои от служителите са казали, че ягуарът е влизал за малко вътре в клетката, но не са успели да го затворят, допълни кмета, като уточни, че това са само техни думи, на които не може да има 100% вяра.

Казанджиев е разпоредил цялостна проверка в организацията и работа в Зоопарка, защото е недопустимо, особено когато става въпрос за опасни животни, да се допускат такива грешки, защото самият служител е можел да пострада.

Категорично ще има санкции, за заяви кмета. Възложена е цялостна проверка и съгласно изискванията на закона, на Кодекса на труда има изисквания, които трябва да се спазят.

Трябва да си изясним изцяло картината за да не се допускат такива неща, каза Казанджиев. Знам, през годините е имало и други случаи, знаете, че излезе мечка и се наложи да я приспим.

 

Очаквайте 2-ра част от обясненията на кмета Казанджиев по случая „Алонсо“, въпросите, които му зададохме и какво отговори той.

59 коментара

  1. Кмета е дал благодарствено писмо за убийството на ягуара! Този кмет е най-големия лъжец! Всяка втора дума му е лъжа!

  2. Уважавам хората, които имат собствено мнение, а още повече уважавам онези от тях, които публично го изразяват и защитават – независимо дали аз го приемам или не. Но обявяването публично на дадена позиция по конкретен проблем е само говорене, без конкретно предложение за решаване и най-вече решаването на проблема на практика.
    Уважаема г-жа Иванова, за това ваше предположение „ами, ако беше пострадал човек” Вие имате ли конкретно предложение и решаване на проблема – за да не пострада човек в следваща подобна ситуация. При следващо бягство на опасен хищник от клетката му, пак ли трябва да бъде показно разстрелян? Или имате конкретно предложение за решаване на проблема, като казвате: „защо толкова се шуми около тази случка” решавате проблема? Нима след като спре да се шуми по случая ще бъдат решени проблемите?
    Не е ли ясно на всички, че след този инцидент влязъл в световните новинарски емисии името на Ловеч вече ще се свързва винаги с това убийство.

    1. Естествено,че ще се свързва,щом като продължавате шумотевицата.Щом като има толково много”мерудии за всяко гърне”,случаят може да проникне и в междугалактическите новини.В крайна сметка застрелян е хищник,който е можело да излезе и нападне и разкъса хора.Да не би да е застреляна приятелка на полицай от самия полицай?!Тогава нямаше такава шумотевица.Защо ли?Може би защото ягуарът е осиновеното животно на Кмета,а полицаят ,убил хладнокръвно момичето, е все пак служител в силовото министерство на г-н Цветанов.

  3. Нещастници и НЕКАДЪРНИЦИ!!! БОКЛУЦИ!!! Жалки същества! Едно животно, дето нищо не е направило, сте некадърни да опазите!!!
    ПРОКЛЕТ ДА БЪДЕ ТОЗИ ИЗРОД ДЕНКО – ТОЙ И ЦЯЛАТА ПО СЕМЕЙНА ФАМИЛИЯ!
    ДА НЕ БИ ДА Е ТОЗИ БОКЛУК, ДЕТО ДЪРЖЕШЕ, ИЛИ ОЩЕ ДЪРЖИ ЛОВНО РИБАРСКИЯ МАГАЗИН – ВИЖДАЛ СЪМ ГО СЪС ЦЯЛА СГАН ЛОВДЖИЙСКА ПАСМИНА!
    ПРОКЛЕТ БЪДИ ДЕНКО !!!!! ПРОКЛЕТ ЗАВИНАГИ! ДАНО СКОРО ЛОВЕЧ СЕ ОЧИСТИ ОТ БОКЛУЦИ КАТО ТЕБЕ!
    ЖАЛКО ЗА МИЛОТО ЖИВОТИНЧЕ…СЕГА Е ВЕЧЕ В ЕДИН ПО ДОБЪР СВЯТ…

  4. защо толкова се шуми около тази случка, а бе хора, вижте какво става в България, хората са погълнати от потопи, покъщтнина и това което са градили цял живот със заеми и лишеня в един миг рухва, а този така да се каже осиновен син на Ловешкият кмет , най-важното ли е, ами, ако беше пострадал човек, недай се Боже дете, “гепардът на Казанджиев ли е най-важен” и стига упреквахте човека, който го е застрелял, явно на него му пука от ситуацията и е направил необходимото за сигурността на гражданите……………

    1. Уважавам хората, които имат собствено мнение, а още повече уважавам онези от тях, които публично го изразяват и защитават – независимо дали аз го приемам или не. Но обявяването публично на дадена позиция по конкретен проблем е само говорене, без конкретно предложение и най-вече решаването на проблема на практика.
      Уважаема г-жа Иванова, за това ваше предположение „ами, ако беше пострадал човек” Вие имате ли конкретно предложение и решаване на проблема – за да не пострада човек в следваща подобна ситуация? При следващо бягство на опасен хищник от клетката му, пак ли трябва да бъде показно разстрелян? Или имате конкретно предложение за решаване на проблема като казвате: „защо толкова се шуми около тази случка” решавате проблема? Нима след като спре да се шуми по случая ще бъдат решени проблемите?
      Не е ли ясно на всички, че след този инцидент влязъл в световните новинарски емисии името на Ловеч вече ще се свързва винаги с това убийство

  5. защо толкова се шуми около тази случка, а бе хора, вижте какво става в България, хората са погълнати от потопи, покъщтнина и това което са градили цял живот със заеми и лишеня в един миг рухва, а този така да се каже осиновен син на Ловешкият кмет , най-важното ли е, ами, ако беше пострадал човек, недай се Боже дете, “гепардът на Казанджиев ли е най-важен” и стига упреквахте човека, който го е застрелял, явно на него му пука от ситуацията и е направил необходимото за сигурността на гражданите……………

    1. Ти определено ни се добре!!! Мисля, че си опасна за човешкия род и би трябвало да те отстрелят, за да не “пострада човек, недай се Боже дете”. “Който те застреля, явно не би му пукало от ситуацията и ще направи необходимото за сигурността на гражданите.”

    2. Споко, Катя, в Ловеч до няколко години ще си останете само малоумници и никой нормален няма да ви заплашва рахатлъка.
      А това с шума може и да е лечимо, ако попаднеш на добър психиатър.

    3. Споко,Катя.Нямаш нужда от психиатър.Ти нямаш Наполеонов комплекс за непогрешимост.За теб и останалите,които мислим като теб,от горните отговори към твоя коментар категорично личи кои са оставащите на”рахатлък”.

    4. “Наполеонов комплекс за непогрешимост.”
      А това какво е, ако не е тайна? Комбинация от думи с цел да се направиш на интересно или си направило ново научно откритие в психиатрията? Дори и Гугъл се затруднява да го обясни.
      Опасявам се ,че си поредното природно недоразумение, което се опитва да ме обиди, но не знае как.

    5. Винаги са ми били симпатични хората,които мислят с неща,разположени извън черепната им кутия,било то гугъл или тефал.
      По повод известна реклама на кухненски съдове преди време излезе един много красноречив виц.
      Върви борец,нахлупил на главата си тенджера.Среща го друг борец и пита:
      -К*во е т*ва на главата ти бе,брато?
      -Тефал,брато,тефал,то мисли за всичко.

  6. Според източници на Факти.бг гледачът на ягуара е бил в отпуск. Когато му се обадили за бягството на Алонсо той изявил желание да се върне за да помогне, но бил отрязан.

    http://fakti.bg/mnenia/108711-da-ubiesh-aguar

  7. Брей, брей,тука сред коментаторите бъка от храбреци. Я утре се стойте в зоопарка и ще ви пуснем едно зайче и ще видим как ще го хванете. Да стоиш пред компютъра, да си бъркаш в носа и г..а и да ръсиш и раздаваш умозаключения и геройски указания, колко му е!

  8. Дааа,
    Явно тоя кмет не може да се справя с критични ситуациииии.
    На почивка!

    1. Кандидатирай се за кмет.Може пък да те изберем.

  9. ” може би проблемът с Алонсо взе връх, защото той е показателен за начинът, по който се управлява общината, а и държавата.” – прочетох този коментар и си помислих , че всеки който си помисли да излезе от клетката си и да покаже същността си , го чака същата участ >>>> щото хихи куршумите са по-точни от останалите “хуманни средства”

    От друга страна .. вече без алегории>> станалото , станало .По-важното е,че няма изядени от ягуара >>>> останалото , ще го забравите до три дни..

    И АКО ОБИЧАТ , В ЗООПАРКА ДА НЕ НАЗНАЧАВАТ ПОВЕЧЕ ТАКИВА ОЛИГОФРЕНИ НА РАБОТА.

  10. Добре де, някой може ли да ми обясни как така е застрелян с куршум, а не с упойваща стреличка? И двете са вид проектил, изстрелян от оръжие. Да не се окаже, че авджията го е гръмнал щото не е стрелял по ягуар? В закона е казано че ловно оръжие не може ей така да се носи в населено място … може да се носи само разглобено и само прибрано в калъф. И в никакъв случай не може да се носи заредено в населено място. А тия там са били от няколко ловни дружинки със заредени пушки и е имало стрелба. В случая прокуратурата трябва да се намеси а служба КОС на МВР да си свърши работата и веднага да отнеме оръжията на нарушителите и да им потърси отговорност. Носене на заредени оръжия и стрелба в населено място !!! И убийство на животно! Да не говорим че в същия тоя закон има списък на разрешените за отстрел животни … и в тоя списък няма ягуари! И аз съм ловец ама закона за това е закон да се спазва. Дори и такова повикване от властите на ловци с оръжие няма регламентирано в никакъв закон. Имало го е през турско и тогава се е наричало башибозук … и след освобождението в закона за изтребление на разбойниците е било регламентирано викането на въоръжени потери. Но този закон отдавна не е действащ. Това сега башибозушка тумба ли е било в Ловеч ?

    1. Ало,ловеца,забраната за отстрел не се отнася за избягалите от зоопарк хищници,когато има реална опасност да “се разходят” из жилищните райони и да “половуват”сред възрастни и деца.

    2. Ало, ало, а ти забележи, че животното е отстреляно вътре на територията на зоопарка, където има доста беззащитни животни, като нито едно не е нападнато за тези 8 часа. Също така не е нападнат нито един ловец.
      По твоята логика по улиците на града не трябва да има и полицаи, защото вероятността да бъде застреляно някое момиче е по-голяма от тази да ни нападне хищна котка. .

  11. Догодина дружно да си отидем в Ловеч и да гласуваме против настоящия кмет, с тези си действия показа колко компетентен и корумпиран човек е !! За оставка забравете

  12. мнооого глупаво поредно селско обясненийце на “кметът!” /имаше такъв предизборен плакат/ 🙁 тъжно, тъжно…и какво някой си Денко се панира и го отстреля животното, я го наградете сега този велик ловец…ОСТАВКА!

  13. мнооого глупаво поредно селско обясненийце на “кметът!” /имаше такъв предизборен плакат/ 🙁 тъжно, тъжно…и какво някой си Денко се панира и го отстреля животното, я го наградете сега този велик ловец…ОСТАВКА!

  14. От вичко, което прочетох заключавам:
    1. Проклет да е Денко, убиецът на джагуари!
    2.Честит да е кметът, герой на града ви. При всяка неделна молитва го споменувайте като Спасител Господен!

  15. E, забелязвам доста ‘европейски’ са се отнесли към ягуара….. ‘Европейци сме ние, ама все не сме до там…..’ А. Константинов

Comments are closed.