На 1-ви март в заседателната зала на ОбС – Тетевен се състоя историческа лекция на проф. Пламен Митев, а поводът за събитието е наближаващият национален празник – 3-ти март и отбелязването на 140 год. от Освобождението на България. В своята лекция проф. Митев застъпи основни моменти от Руско-турската освободителна война и участието в нея на хилядите български опълченци, сред които се споменават имената на около 50 тетевенци. В кратката си, но систематизирана реч, професорът подчерта важната роля на тези храбри българи, които чрез своите действия значително са допринесли за победата над Османската империя и свободата на българския народ.

На лекцията присъстваха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Борис Врабевски и Свилен Русинов, председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, председателят на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски, множество ученици, учители, граждани и др. Приветствия бяха отправени от д-р Бояджиева и г-н Милен Врабевски.

Специална презентация бе представена от Цонка Петкова – уредник на Градския исторически музей в града и учениците от СУ „Георги Бенковски“. Те изложиха подробни данни около живота и делото на по-голяма част от тетевенските опълченци, взели участие в Руско-турската война.

Програмата продължи с награждаването на участниците от конкурса: „140 години от Освобождението на България“, който имаше за цел да бъдат представени авторски есета по темата, с уникалните гледни точки и виждания на техните създатели. Всички есета бяха оценени от специално съставена комисия, която определи победителите. Участниците заели първо, второ и трето място получиха специални награди, а всички останали – грамоти за участие.

Днешното събитие бе първото по ред от програмата по случай 3-ти март и отбелязването на 140 год. от Освобождението на България.