vodalovech1901161Проучване на “Активни потребители” по отношение качеството на питейната вода в Ловеч, публикувана на страницата на потребителската асоциация, предизвика множество запитвания и коментари към “Ловеч днес”. Поради интереса и важността на темата, публикувам изцяло текста на съобщението. Утре, ще потърся коментарът на ВиК Ловеч, както и на РЗИ. Ето самият текст:

“Какво е качеството на водата в 29 града

Проучване на качеството на водата извършено от Асоциация “Активни потребители”. показва, че в 39% (20 от 52) от пробите или в близо 50% (14 от 29) от градовете включени в проучването, има един или повече замърсители в питейната вода. Допълнително в тези населени места се наблюдават потенциални проблеми с други показатели, чиито стойности са близки до максимално допустимите. Установеният от нас процент на отклонение от стандартите е изключително висок. За сравнение, в достъпните данни предоставени от ВиК дружествата и контролните органи, усреднено се докладват само около 1% отклонения.

В 21 проби от 11 града, един или повече показатели се доближават до разрешените пределни стойности. С голяма вероятност можем да предположим, че при определени обстоятелства, например обилни дъждове съпроводени със замътване на водоизточниците или при намаление на дебитите по време на засушаване, стойностите на тези замърсители могат да превишат максимално допустимите и потенциалната опасност да се превърне в реална.

Само в 11 проби (21% от всичките 52) от 4 града (14%) няма абсолютно никакви замърсители. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище. Трябва да отбележим, че за някои от тези градове, например Враца и Монтана, имаше многобройни сигнали за присъствие на тежки метали, които за щастие не се потвърдиха.

На другия полюс, с най-замърсена вода, са населени места като  Ботевград (3 несъответстващи показателя), Димитровград (2), Костинброд (2), Златица (2) и др.

 

Повече за проучването ще намерите ТУК.

 

В таблицата, основана на проучването касаещо Ловеч, се казва:

Индикаторни и потенциално патогенни микроорганизми

Изследвани са 2 задължителни показателя – колиформи и Еscherichia coli. От таблицата се вижда, че присъствие се установява в 7 и 4 проби съответно от 6 града – София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд. Наличието на тези микроорганизми в питейната вода е индикатор за фекално замърсяване. Обикновено колиформите и бактериите от вида Еscherichia coli не са опасни за здравето на хората. При определени обстоятелства обаче някои щамове на Еscherichia coli стават патогенни. В световен мащаб има хиляди смъртни случаи годишно предизвикани от Еscherichia coli, поети чрез храната или водата. Освен това наличието на тези бактерии е индикатор за потенциалното присъствие в питейната вода на други по-опасни патогени, като дизинтерия, тиф, холера, някои вируси и др. Поради тези причини дезинфекцията и контрола на микроорганизмите в питейната вода са приоритет за всеки ВиК оператор.

Основните източници на микробиологични замърсявания са два: повърхностните водоизточници (каквито са повечето в България), и локални просмуквания във водопреносната мрежа. Отстраняването на бактериите от водата става основно в пречиствателните станции чрез обработка на водата с хлор, озон, или UV лъчение, и филтрирането през пясъчни или мембранни филтри. В България се използват хлорирането и филтриране през пясъчни филтри. Последващият контрол на микроорганизмите в тръбите се осъществява посредством допълнително хлориране и най-вече поддържане в изправно състояние на водопреносната мрежа, без течове и просмуквания от околната среда.

В нашето изследване наблюдаваме като факт микробиологични проблеми в 7 проби от 6 града. Заради ограничения обем и еднократното пробовземане е невъзможно да установим източника на това замърсяване и съответно не можем да предложим препоръки за неговото отстраняване за всеки един от проблемните населени места. Това е задължение на местните ВиК дружества и се надяваме гражданите и контролните органи да упражнят натиск в тази насока.”

Източник:Активни потребители

2 коментара

Comments are closed.