katastrofa22101Павлин Иванов

Гадно е, част от работата ти да е да информираш за катастрофи, инциденти, трагедии. Но обществото трябва да знае, защото трябва да се търсят причините за всичко лошо, което ни сполита. Иначе как ще избегнем бъдещ инцидент, как ще направим по-сигурен живота си?

Напоследък медиите сме като табло за некролози. Съобщаваме за смърт по пътищата. Канят ни да присъстваме на работни срещи за ограничаване на произшествията и за намаляване на смъртните случаи. За съжаление, винаги се избягва да се говори за основното – причините за това. Всяка среща завърша с какви нови мерки ще бъдат предприети, какво правим от сега нататък. Но това, определено не работи е доста грешно като подход.

Всяка държава има закони и правила, които трябва да се спазват. От една страна, законите трябва да наказват виновниците за причинените нарушение, но от друга, АКО законите се спазват, те действат превантивно. Когато евентуален нарушител види, че се действа безкомпромисно и по закон, както е в нормалните страни, едва ли би си помислил, че ако стъпи накриво, ще му се размине.

При нас, правилата НЕ ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ! Това е и генезиса на проблема. Зависи КОЙ стъпва на криво, зависи кого познава и в следствие на това, всичко може да се размине тихо и кротко.

Подчертавам думата АКО.

Да започнем с простите неща, на които всеки ден сме свидетели.

Патрулка с полицаи бавно преминава покрай автомобил спрял на пешеходна пътека или на забранено със знак място, от което се създава опасност за участниците в движението. В нормалните страни, патрулката спира веднага до нарушителя и светкавично се вземат мерки. Драстични! При нас, полицейският автомобил продължава да се движи като круизен кораб, бавно и с достолепие край очевидното нарушение и по никакъв начин не отразява събитието.

Ще кажете, каква връзка има нещо толкова дребно със смъртта по пътища?

Има много общо! Ако всеки тарикат, спиращ където му падне, не получава предвидената по закон санкция, как този нарушител ще знае, че тази държава има ред? Какъв респект може да имат към органите на реда всички онези, които стават ежедневно свидетели на подобно затваряне на очите?

Ако не виждате все още връзката, ще дам още един пример.

Карате си с превишена скорост. Познават ви колата и се обръщат на другата страна. Ако случайно ви спрат, ВИЕ питате как да оправите нещата, намирате начин. Ако на място не става, започвате да се правите на велики – казвате кого познавате, че ей сега ще се обадите и този, който ви е спрял ще си го получи. Използвате „връзките си“ за да се „оправите“, а след няколко часа псувате телевизора, че от тази държава нищо не става.

От една страна имаме служители, които „не отразяват“ нарушенията, от друга, хора, които търсят връзки за им се размине. Какъв резултат може да се очаква, когато имаме тези две предпоставки?

Хора без книжки шофират масово. Хора, употребили алкохол не се притесняват да шофират. Ограниченията на скоростта са само за будалите. Пътните знаци важат само за лузърите … Защо това е така?

Да го кажа простичко – ако законите се спазват стриктно, така, както е в нормалните страни, ще получим няколко бонуса:

  1. Нарушителите ще бъдат сериозно санкционирани, а всеки българин мисли през джоба си, което води до неминуемото съобразяване с правилата
  2. Строгият и безкомпромисен контрол действа превантивно за всички останали участници в движението по пътищата
  3. Всички ще имаме респект към безкомпромисните органи на реда
  4. Самите служители на реда ще се чувстват сигурни и добре в кожата си, защото са на страната на доброто (закона)
  5. И най-важното, предпоставките да се случват пътни инциденти ще намалеят драстично!

Рецептата е само една и тя е изключително елементарна – спазване стриктно на законите и безкомпромисен контрол върху правилата за движение.

Нищо сложно!

 

Някак несериозно ми звучи, че за да няма инциденти, трябва да разчитаме на семейството, училището, съзнанието, възпитанието или плиткото обяснение, че такъв ни бил манталитета. Повярвайте, всеки българин шофирал в нормална държава, без значение от какво семейство е, колко лошо възпитание има и че съзнанието му никога не се е заселвало в тялото му, спазва стриктно ограниченията и знаците. И не защото е с много висок интелект, а защото го е страх, че глобата, която ще дойде в пощенската му кутия е неоспорима и изключително висока.

Обратно, всеки англичанин или германец, който усети, че тук можа да прави каквото си иска за 50-100 лв., независимо колко съзнание има и какъв му е манталитета, ще прегази всеки един закон, защото дивото в него ще разцъфти с пълна сила.

Всяко едно мое твърдение мога да подкрепа с десетки примери от България или произволна нормална държава. Ако сте разбрали тезата ми обаче, примери няма да са необходими.

 

5 коментара

  1. Полицията може да бъде накарана да работи от ръководителите на рпу-тата. А те се назначават от политиците. Ако те не са наред, няма как всичко надолу по веригата да е добре. Не казвам, че полицаите са единствените виновни, но както казва Павлин: ако има наказание, ще има и превенция.

  2. Много точно написано, Негово Величество Законът го има, полиция бол, качеството на матряла обаче лошо, ще попитате кой матрял, ами този на полицията, там е главният проблем. И като се завишат санкциите до световъргеж нещата бързо ще си влязат в релси. Правилно си написал – българинът мисли през джоба си, сдруги думи на Ганьо като му бръкнеш в джоба ама ЯКО му идва и акъла – това дето му викаш съзнание…

  3. Парадоксът България – най-много “пазители на реда” и най-много нарушения! Достатъчни са петима да стоят и глобяват Всеки!!!, който наруши примерно стопа…независимо дали е министър, кмет или обикновен гражданин. Но да се глобяват ефективно! Тогава ще се замислят повече от водачите как да карат. А за тези, които не мислят има и по-тежки санкции. За организираните гонки, също има начин да се реагира…

  4. Ще напиша нещо което знаем всички. За да спазваш закона трябва съвест, за да го приложиш трябват топки. Не можеш да имаш топки, ако нямаш съвест. При остър дефицит на топки в четирите власти какво поведение се очаква от тези, които трябва да имат съвест… тя просто се затъпява в даден момент. Давам пример отдавнашен: паркирам на забранено място, където има десетина неправилно паркирали автомобили. Покрай мен минава патрул и ми казват, че ако не преместя колата ще пишем. Само казах ок, пишете на всички а аз ще чакам последна. Еми не ми писаха. Не може полицията в областен град да заявява, че няма данни за гонки, състезания и пилене на гуми, при положение че само в нета има десетки клипове и групи, където се обявяват. Закона не се прилага само по време на акции и дори тогава да не важи за подбрани хора. Дотогава правим отрицателен прираст и черна хроника.

Comments are closed.