Павлин Иванов

Следя с огромен интерес конфликта между Мая Манолова и Корнелия Маринова по повод таксите за детските градини в Ловеч. Шегувам се. Няма какво да се следи с интерес. Говорят си по телефона жените, което е похвално, но не се разбират, което е жалко. Едната знае как се прави популизъм и е добра, другата не знае как да се справи с политическото си самоубийството и се държи като разпасана магазинерка в селски Хоремаг.

Сещате се, че от този „диалог“ може да се роди само маймуна. Не, че маймуните не се облизват вече.

А истината за таксите за детските градини е много проста. Стига да има кой да обясни на разбираем език положението, в което всички тъй наречени политици в Ловеч се самонасадиха, а след това да се вземе политическо решение. Защото решението е именно такова. Независимо в каква посока ще бъде решението на Общински съвет Ловеч, то чертае политика. Дали ще бъде добра или лоша, в случая е решение на съветниците.

Ето какво трябва да се знае:

Първо, родителите на децата в градините и яслите досега плащаха две такси. Популярно казано, едната е постоянна, а другата плаваща.

Постоянната такса в най-общ смисъл, пази мястото на детето в детската градина. Подобно на таксите на мобилните оператори. Говориш, не говориш, плашаш си за да си включен в мрежата.

Променливата такса, популярна като „храноден“, цели да заплати разхода за хранене на детето в детската градина. Т.е. тя е плаваща, защото зависи от реалния брой дни, в които детето консумира храна и това трябва да бъде заплатено от родителите.

Надявам се до тук, всичко да е ясно.

Окръжна прокуратура Ловеч, още през месец август, както е видно в документите по точката за таксите за заседанието на Общински съвет, е внесла протест срещу ПОСТОЯННАТА ТАКСА. Всъщност, това се случва в цяла България, защото такива са законите. С две думи, тази такса трябва да отпадне и родителите да не я заплащат. Такъв е просто закона и Общинските съвети, искат или не искат, трябва да я махнат. Точка.

Всъщност, точно отмяната на „постоянна част от таксата“ е и в програмата на политическата сила, от която е кмета. Забележете, ПОСТОЯННАТА ЧАСТ ОТ ТАКСАТА.

Относно другата, променливата такса – „храноден“, има няколко възможности:

Първо – остава без промяна

Второ – отменя се

Трето – повишава се или се намалява

При вариант „остава без промяна“, всичко относно нейният размер си остава и не е нужно никакво решение и промяна в Наредбата.

При другите два варианта обаче, положението е различно.

При повишаване или намаляване на размера на таксата, този, които искат корекцията, трябва да представи калкулация. Такова е изискването на Закона. Там пише, че таксите събирани от гражданите трябва да възстановят единствено направените разходи по предоставяне на услугата. Това е причината, калкулацията да бъде задължителен елемент при промяна в размера на таксите.

Отварям една скоба. „На око“ не може да се дава предложение за размер, на която и да е такса. Просто не е законно и всяка промяна би паднала във всеки един съд.

И третата възможност – отмяна на таксата за детските градини. Тъй като собственикът на детските заведения прави разходи за изхранването на децата, някой трябва да плати този разход. Вариантите са два:

Първо – родителите, както и до сега

Второ – Общината, чрез общинския бюджет. Т.е. безплатно за родителите.

Това са в разбираем вид, надявам се фактите. На тяхна база трябва да се вземе решение, като се оценят ред фактори. Но в крайна сметка, решението макар и политическо, трябва да бъде осигурено със съответният финансов ресурс. Т.е. ако няма да има такси, парите ще се вземат от нещо друго, което няма да се случи. Причината за това е основния принцип в икономиката – ограничеността на благата.

За да взимат такива решения, в Общински съвет има цели тридесет и трима съветника. Те представляват всеки един гражданин на община Ловеч по закон. Намерете вашия съветник, защото той няма и да ви търси и изложете мнението си. Така би трябвало да работи добре механизма, наречен Гражданско общество.

Всякакви популистки изяви, махленска реч, агресия и откровена човешка глупост, независимо колко високо се е издигнала, не са в полза никому. Но пък заслужават отделен и доста подробен коментар.

3 коментара

  1. Пак буря в чаша вода! пардон, в Ловеч! Напомня ми един стар лаф на майки към баби: Не стига ли, че им ги раждаме, ами и да ги гледаме ли?!…

  2. Ако направилият предложение за отпадане на таксата/таксите не е представил калкулация, тогава решението на обс Ловеч е невалидно?

  3. За Наполеон ли говорите, г-н Иванов? Или за някоя пухкава и мазна наполеонка.

Comments are closed.