kmetfakel1509141Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев посрещна вчера международния пробег на мира, който тази година преминава през България от 12 до 17 септември, syт. Горящият факел ще премине през над сто страни, носен от международен отбор бегачи, сред които и  няколко българи.

     Горящият факел е тръгнал през февруари от Португалия и ще измине 24 хиляди километра. Маршрутът му през България е 700 километра – от Русе до Свиленград.

     Посланиците на мира бяха посрещнати в Ловеч с хляб и сол под звуците на общинския духов оркестър.

Казанджиев подари на всички участници книги рекламни материали за Ловеч. „За нас, ловчалии, е изключителна чест, че имаме  възможност да посрещнем посланиците на мира – каза кметът. – Ние също споделяме тази идея. Мирът е надежда, вяра и любов и именно чрез този поход нашите посланици искат да ни дарят вяра, надежда и любов за един по-добър свят, за мир, за хармония между хората.  Сигурен съм, че нашият град не е избран случайно, защото един от големите борци за свободата на България Васил Левски избира точно Ловеч за столица на революционната си дейност.“

   kmetfakel1509143  Водачът на международния отбор Ренер от Австрия връчи на кмета на Ловеч  диплома за благодарност.

„Хората от всички сфери на живота си подават този факел като символ на разбирателство и мир, защото идеята на пробега не е в бягането, а в свързването между хората. С факела пътува едно много мощно послание. Всеки индивид е отговорен да създава света около него, защото  ние живеем в един малък свят, нашето семейство, общността около нас, нашите приятели.  И в този свят всеки един от нас може да направи разликата. И единственото нещо, което ние можем да направим, е да дадем пример на  другите хора и всеки един от нас може да създаде света, в който иска да живее. Всички хора, които са държали този факел, са вложили своето пожелание за приятелство и мир“, каза Ренер пред десетките ловчалии, които дойдоха, за да се докоснат до факела на мира.

     Бегачите изпяха химна на пробега, написан от неговия основател – индиеца Шри Чинмой.

4 коментара

  1. Е това трябва да се полее!

  2. Жалко, можех и аз да потичам.

    1. И сега не е късно,щом искаш.

    2. Съмнявам се, че ще мога да се включа. Петима Петко не чакат.

Comments are closed.