milko1309131Областният управител информира общинския съвет за предприетите действия по възстановяване на съоръжението

До Нова година ще се пусне движението по временно положен асфалт на пропадналия транспортен мост в Ловеч. Напролет ще бъдат поставени изолацията и всички други компоненти, ще бъдат изградени тротоари, защитни съоръжения и улично осветление. Това съобщи вчера областният управител Милко Недялков пред общинския съвет.

Днес се очаква да бъде подписан окончателният договор с фирмата-изпълнител на строително-монтажните работи след проведена по бързата процедура обществена поръчка. Проведена е и среща с експлоатационните дружества, изпълнителите и проектантите. Оказа се, че съобщителните и комуникационните връзки за цяла Северна България минават през този мост и са наложителни кардинални решения от страна на експлоатационните дружества, каза Недялков. Той обясни, че срокът на изпълнение на възстановителните дейности е 4 месеца и след подписаното вече решение за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет по сметката на Агенция „Пътна инфраструктура“, възложител на проекта, ще постъпят до 1,9 млн. лв. Средствата са договорени след представен сериозен и мотивиран доклад, за изготвянето на който областният управител благодари на експертите от община Ловеч и от областната администрация. Недялков съобщи, че по възстановяването на моста ще работят и подизпълнители, като е договорено те да са от Ловеч и да започнат работа преди окончателното изготвяне на проекта. Общинската и областната администрация са поели ангажимент и за бързо издаване на разрешенията за строеж и преминаване на всички процедури.

mostspar150513LАварийното състояние на транспортния мост бе констатирано на 14 юни т. г., то настъпи в резултат на интензивните валежи тогава и значителното покачване на нивото на река Осъм в района на Ловеч. Със затварянето на съоръжението за пешеходци и моторни превозни средства е затруднено придвижването на работещите в някои от големите предприятия в града, както и преминаването на пътно-транспортни средства с товароносимост над 10 тона, за които е въведена временна организация на движението.

Вече започна изсичането на растителността в р. Осъм, ако се намерят средства, ще бъде почистено и дъното на реката, което не може да стане бързо предвид сегашното законодателство, поясни областният управител. Той посочи, че направеното досега е резултат на съвместните действия на институциите в Ловеч – областна управа и общинска администрация, и благодари на общинския съвет за проявения интерес. Радвам се, че сега, а в бъдеще ще работим съвместно при тежки ситуации, а и въобще при ситуации, за които вие сте положили клетва пред жителите на община Ловеч, заяви пред общинските съветници Милко Недялков, дългогодишен председател на общинския съвет.

Областният управител предостави информацията за действията по възстановяването на моста преди началото на сесията на общинския съвет вчера. Това стана в отговор на писмо до него от председателя на общинския съвет Тихол Тихолов. Искане за това до Тихолов по-рано отправи общинският съветник Валентина Янкова, председател на групата съветници от БСП.

Преди началото на вчерашното заседание общинските съветници с минута мълчание отдадоха почитта си към паметта на починалия общински съветник Бочо Недялков. Той бе представител на партия „Атака“ в общинския съвет в мандата 2007-2011 г.

3 коментара

  1. Повервахме г-н Недялков. Повервахме ви, че срока ще бъде спазен..

  2. Значи викаш когато времето беше подходящо за ремонт се изпусна. Общинска работа какво да правиш. Ама защо Областния трябва да оправи цялата работа а не кмета? Има нещо гнило в Дания. То нали по правило пак може само с това изречение да критикуваме.

  3. На вратата на кмета се чука!?
    -Кой е?
    -Полицията!
    -Какво искате?
    -Да поговорим!
    -Колко сте?
    -Двама!
    -Еми говорете си тогава!

Comments are closed.