lovmech512121Община Ловеч организира работни срещи, на които да бъдат обсъдени предложенията за промяна на статутите на три от ежегодните персонални награди, които връчва. Предлаганата промяна е в статутите на „Ловешки меч“, „Спортист на годината“ и за изявен деец в областта на образованието.

Статутът за връчване на персоналната награда за творчество „Ловешки меч” има най- богата история. Приет е от общинския съвет през 2002 г. Според него награди се присъждат за постижения през годината на художници, журналисти, литературни творци, музикални творци. Още на следващата година Статутът е актуализиран и се определят 7 групи, в които се дава персоналната награда: изобразително изкуство, журналистика, театрално изкуство, танцово изкуство, литературни творци, музикални дейци, дейци на културата – за цялостен принос в развитието на културния живот на общината. През 2010 г. и той се отменя и се приема нов, който действа и в момента. Ежегодните награди се връчват за постижения в следните  4 области: изобразителни изкуства, журналистика и литература, сценични изкуства (театър, танцово изкуство, музика), дейци на културата – за цялостен принос.

От 2002 г. до 2012 г. носители на статуетката „Ловешки меч”са 63-има ловешки творци.

В предложение до общината Дружеството на журналистите в Ловеч иска статутът за връчване на персонална награда за творчество„Ловешки меч” да бъде изменен за 2013 г. и да се определи раздел „Журналистика”. С това се ангажира лично и кметът на общината Минчо Казанджиев по време на церемонията през 2012 г.

По време на работни срещи през март и април т. г. заинтересованите страни се обединиха около становището, че е необходима промяна по отношение на процедурата по номиниране на творците и определянето на носителите на наградата „Ловешки меч” в отделните раздели и изработване на нов статут.

Първият статут за удостояване с ежегодната персонална награда на изявени дейци в областта на образованието, науката и дарителството в хуманитарната сфера – Барелеф „Св. Св. Кирил и Методий” е приет с решение на общинския съвет през 2005 г. Според посочените в него критерии се определя само един носител на наградата в област „Образование”. Статутът е променен през 2007 г. и това е действащият и в момента.

За периода от 2006 г. до 2013г.с персонална награда в областта на образованието са удостоени 30 ловешки педагози.

В проекта за нов статут се предлагат промени в процедурата по номиниране, финализиране на номинациите и определяне на наградите във всяко едно направление.      

За участие в работната среща е отправена покана до директорите на училища, детски градини и обслужващи звена, Общинския съюз на работодателите в системата на народната просвета, Общинското сдружение на директорите в средното образование, Общинския синдикат  на Съюза на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и неправителствени организации, чиято дейност има отношение към образователната система.

Статутът за връчване на ежегодната персонална награда в областта на спорта е приет с решение на общинския съвет през 2005 г. За осемте години носители на наградата са 8 спортисти, трениращи футбол и борба. В десетката на най-добрите има представители на почти всички спортни клубове в Ловеч.

В проекта за нов статут се предлагат промени в процедурата по номиниране, финализиране на номинациите и определяне на носителя на наградата. 

Работната среща за обсъждане на проекта за статута на „Ловешки меч“ ще се проведе на 5 юни от 13.30 ч. в заседателната зала на общината, за деец в областта на образованието – на 6 юни от 15 ч.,  а за спортист на годината – на 6 юни от 17 ч.

Новите статути ще влязат в сила след решение на общинския съвет.