horauvrejdaniq1009141С Постановление №169 от 26 юни 2014 г. бяха направени промени в Правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания, една от които касае добавката за извършено балнеолечение или рехабилитация (чл.28). С изменението се въвежда по-строг контрол върху разходването на публичните средства, като услугата „балнеолечение или рехабилитация“ може да се предоставя само в обекти, отговарящи на изискванията на Наредба №30 от 2001 г. на Министерство на здравеопазването за утвърждаване на медицински стандарт „Физикална и рехабилитационна медицина”.

За целта, всички дирекции „Социално подпомагане” (ДСП) в страната, в които ползващите такива услуги представят фактури за възстановяване на направените разходи, изпращат писмено запитване до съответната Регионална здравна инспекция (РЗИ), на територията на която е обектът, предоставил услугата, дали същият отговаря на нормативните изисквания. В тази връзка, препоръчваме на хората да се информират предварително за правото на съответната база да предоставя услугата „балнеолечение и рехабилитация“, респ. дали парите, които са заплатили за балнеолечение ще им бъдат възстановени от ДСП. Тази информация следва да може да се получи от съответната ДСП и със сигурност от РЗИ, на територията на която е обектът.

На територията на област Ловеч обектите, които към настоящия момент отговарят на изискванията за осъществяване на балнеолечение и рехабилитация са два:

  1. Почивна станция „Релакс” с. Шипково, общ. Троян, рехабилитационна база на „Съюза на слепите в България”, която извършва тази дейност въз основа на договор за медицинско обслужване, сключен с „Медицински център – Здраве” ЕООД гр. Троян;
  2. Хотелски комплекс „Здравец”, гр. Тетевен, ул. „Петрахиля” №29, на територията на който функционира лечебно заведение за извънболнична медицинска помощ – „Амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по физиотерапия, курортология и рехабилитация”