chisti2002141Пролетната инициатива „Да изчистим България за един ден“ ще се състои на 26 април 2014 година. Това стана ясно на провелата се днес работна среща, председателствана от Областния управител на Ловеч Милко Недялков и заместник-областните управители Цецка Димитрова и Юнал Мъстънов, с организаторите от bTV Media Group в лицето на Мария Лазарова, представители на общините и ведомствата от областта.

375 хиляди доброволци се включиха в голямото почистване на 20 април 2013 г. В сравнение с 2012 година, активността се покачила с 52 хиляди души. Това нарежда България на 2-ро място в света по брой доброволци след Швеция. Целта на акцията е да реши локални и глобални проблеми с незаконното изхвърляне на отпадъци както в дългосрочен така и в краткосрочен аспект. Тези това става чрез ангажиране на активната част от гражданите в акции за почистване в един и същи ден, поставяйки на преден план въпросите, свързани с незаконното изхвърляне. Тези акции включвт експерти, политически и местни лидери, които да стигнат до устойчиви и систематични решения.

chisti2002143Област Ловеч е участвала с 5973 доброволци, като активността на гражданите от областта е била 4%, което е един добър показател.

Според организаторите 137 фирми и ведомства от Ловешко са се включили на 20 април миналата година. Част от доброволната инициатива са били и 60 училища и 28 неправителствени организации. От картата на областта са изчезнали 36 нерегламентирани сметища, а 78 маркирани зони са били почистени. Най-активни са били общините Ловеч, Луковит, Ябланица и Угърчин.

Статистиката отчита два пъти намаляване на белязаните замърсени зони през 2013 в сравнение с предходната година, като се забелязва липсата на тежки индустриални отпадъци. Отчетено е и намаляване на замърсяването на околоблоковите пространства и парковете, а основно замърсени са междуселищните пространства с леки отпадъци.

От общините призоваха на срещата за въздържане от изхвърляне на строителни отпадъци от страна на фирми и граждани в деня на почистването. Организаторите заявиха, че са изпратили молба до строителния бранш за съдействие при извозването на строителните отпадъци от нерегламентираните сметища.

chisti2002144Със съдействието на Министерството на околната среда и водите и фирми-дарители, са предвидени над 100 хиляди чифта ръкавици и найлонови торбички. Спомоществователи са заявили дарение от 60 000 лева, които да бъдат предоставени на общините чрез областните администрации в България. Предвидени са и ваучери за гориво при сметоизвозването.

Екипът на организаторите благодари за активността и отзивчивостта на гражданите, общините, представителите на институциите, фирмите и неправителствените организации от Ловешка област. Мария Лазарова награди първенците от миналогодишната кампания с почетни грамоти и заяви, че Област Ловеч е добавила 2 емблематични идеи за кампанията, които се отличават със своята креативност и професионализъм.

1 коментар

  1. За жалост на следващия ден ще бъде същото….

Comments are closed.