OLYMPUS DIGITAL CAMERAЖанина Илиева

Прокурорите от Окръжната прокуратура в Ловеч Светла Иванова и Кирил Петров влязоха в час в Гимназията за чужди езици. В рамките на един учебен час пред десетокласници в Зала Америка за България Светла Иванова направи мултимедийна презентация за професиите съдия, прокурор и следовател. Тя илюстрира професиите чрез откъси от популярни български филми, сред които култовият за Езиковата филм „Вчера“. Иванова отправи предизвикателство към младите хора, раздели ги на две групи за решаване на съдебно дело чрез метода брейнсторминг . Делото бе свързано с присъждане на родителски права, като половината от залата бяха адвокати на майката, а другата половина – на бащата. Петима доброволци бяха съдиите. Представители на двете страни след обсъждане изложиха по 5 аргумента, а съдът се произнесе в полза на майката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ урока бяха използвани разнообразни методи и средства, за да се представи темата, и да се ангажира вниманието на десетокласниците, каза Цонка Накова, преподавател по етика и право в ГЧЕ. Тя не скри удовлетворението си, че лекторът – Светла Иванова, е възпитаничка на Езиковата.

Това е трето занимание, което се провежда в ГЧЕ с участието на прокурори. Часовете са част от лекционен курс по пилотен проект на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Проектът е насочен към повишаване на доверието в съдебната власт чрез обогатяване на познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в България, формиране на правна грамотност и култура, повишаване степента на спазване на законите, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие. В проекта участват избрани училища от страната, като за Ловешка област това е Гимназията за чужди езици. Часовете се провеждат един път месечно, предвидени са осем занимания, които ще завършат в края на учебната година със симулативен съдебен процес, в който учениците ще влязат в ролите на съдии и прокурори.

43 коментара

  1. Най-важното е младите хора да разберат и не само по този проект, а изобщо, че не бива да се крият зад анонимността и да не създават интрижки на дребно. А да отстояват себе си и внимателно да се пазят от некадърните злобари, които винаги намират време да се отдадат изцяло на порока си. За разлика от мислещите и работещите, които отдават времето си в служба на обществото и доброто.

  2. Кой не знае, че да си редови магистрат понастоящем е занимание самотно и тежко. Впрочем да си редови прокурор понастоящем е героизъм. Прокурорът застава с лице и ясна позиция в спора. Не е анонимен никога. Като бонус за всяка добре свършена работа го заливат с помия.

    1. Ако сте толкова сигурни в добре свършената работа, застанете зад думите си финансово. Аз ще го направя.
      Предизвиквам ви.
      Аз ще извадя редица калпави (калпави не значи само незаконосъобразни, а незаконосъобразни до безбожие) актове на ловешката прокуратура, като някои от тях дори са заклеймени и от ЕСПЧ.

      Готови ли сте на облог за една сериозна сума? Дебатът ще е публичен.

  3. Аман от мнения на кой разбира и кой не разбира. На свършена работа всеки ще намери кусур. Де да можехте и Вие, ама не ви стискаааааа….

  4. Браво на колегата! Реализираният проект е изключително подходящ и атрактивно поднесен на учениците. Така някои от тях ще имат мечта за бъдеща професия, събудена от един работещ прокурор със смело сърце и светъл ум.

  5. Най важното,което младите хора трябва да разберат по този проект е,че начало на шеметно и необяснимо кариерно развитие се поставя не с безсънни нощи над прашни преписки а в дискретния уют на хотелска стая в Цигов Чарк.

  6. “Часовете са част от лекционен курс по пилотен проект на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.”
    Какъв пи-ар, какви 5 лева?!?!

  7. Присъединявам се към слабичката – града е малък и всичко се знае – кой върши работа в прокуратурата,кой ходи по семинари в чужбина и участва в пиар акции. И изобщо знае се кой с коя част от тялото си почна работа в тази прокуратура – кой с глава кой с друго.Все пак ги издържаме ние като данъкоплатци.

  8. Mejdu drugoto potresenata da si otgovori tq kyde e bila na 13. V sy6tatata mehana na sy6tata muzika. Ami pogledni pyrvo sebe si gospoji4ke, pyk togava komentiraj drugite

  9. Xaxaxa, edni u4eli decata, a drugi bili po mehanite. Qvno nqmate nikakva predstava za kakvo i kogo govorite, no tykmo za tova vi e prosteno. Tezi deto sa bili w mehanata sa hora svyr6ili mnogo rabota v prokuraturata, za razlika ot tazi deto naistina si pravi piar na gyrba na decata- v tova bydete sigurni. Tq nqma i na kakvo tolkova da gi nau4i- i v tova bydete sigurni

    1. Аа, Бб, Вв, Гг, Дд и т.н. Учи се в първи клас.

  10. Debelaka,

    да, сега забелязах, че има ясно разграничаване. Поднасям в такъв случай извиненията си относно кифладжийството 🙂

  11. Добре, казвам го…

    Вместо да си правят евтин PR на гърба на децата, нека застанат до колегите си от Софийски градски и районен съд, които се борят срещу “статуквото” в съдебната система. Да, ама ловешките колеги още се бавят с подкрепяща декларация.

    Ето, КАЗАХ ГО… И ???

    Истината, Аз, ми е по-скъпа от всичко.
    А Дебелака си мълчи гузно на моя пост, защото и до неговите уши/очи е стигало това, което и до моите относно К.П… 😉

    1. Urko, още с първия пост съм го изключил. Нито цитирам името му, нито пък го причислявам към дамите.

    2. Кой, кой настройва съдии срещу съдии и прокурори

  12. Грозна работа сме това българите, ГРОЗНА!

    Уважаеми Urko, Потресена и т.н.,
    Във всяко стадо си има по една или няколко черни овце. И не само в нашенските, български стада. Навсякъде! Ако обаче сте настроени да търсите точно черната овца, ще я намерите, особено с вашата упоритост! Бедата е, че търсейки нея, няма да видите многото бели, дори и да се сблъскате с тях!
    Е, точно по тази причина 45 години бяхме зле, но не го виждахме!
    Точно по тази прични и сега, след 25 години “преход” пак няма оправия. Няма оправия, за онзи, дето търси черното и пошлото!

    Уважаеми, критиката бива градивна и деструктивна! А разликата между двете се обяснява простичко – ако само критикуваш без алтернатива е деструктивна и по-добре си мълчи!
    Ако може да кажеш: Това не добре и за да бъде добре, трябва да стане ТАКА, кажи го! Още по-добре НАПРАВИ го!
    За съжаление тези, които могат да го направят получават деструктивна критика вместо похвала!

    Моля, без коментари! Изявлението ми е извод от написаното до тук и коментарите са излишни!
    А как ми се иска да не съм прав …

  13. А защо не им покажат как съдът се продава за 5 кубика дърва?
    Или как прокуратурата е готова да изкара от всичко всяко деяние – гражданскоправен спор от частен характер, само и само да не се занимава с това, за което й се плаща.

    Debeleka, явно не познаваш Кирил Петров, защото с горния си пост се ИЗЛОЖИ КАТО КИФЛАДЖИЯ 🙂

  14. На 13 декември в механа “Чифлика” представители на Ловешката прокуратура друсаха яки кючеци. Вероятно сред тях имаше и прокурори. Кулминацията на купона включваше и “Шоуто на Деси” – полугола танцьорка, качена на масата. В какво по-точно биха могли тези видни представители на държавната власт да възпитат децата ни ? В чалга поведение и отношение.

    1. Прокурори всякакви… Едни друсат кючеци, други обучават деца. Радостното е, че малките контактуват с вторите.

    2. И ти как точно разбра кой учат децата ни и кой завират мазни двулевки в бикините на танцьорките по масите? Жалък си, вечно си в поза надупен и си адски мазно същество.

    3. Кой, кой, ами НОЙ.

      Лъчезарната дама на снимките със сигурност е учила децата и не е завирала мазни двулевки. Ще се радвам, ако излъчването ти се доближава поне малко до нейното. По написаното обаче съдя, че по-скоро с поглед вкисваш зелки предколедно.

    4. Всеки има право да се забавлява според мен. Едни слушат чалга, други метъл, трети опера. Затова и всеки човек е единствен. Важното е не как се забавляваш, а как си вършиш работа. Ако си вършат работата като хората, какво значение има как се забавляват.

    5. ЗЛОБНИ, ЗАВИСТЛИВИ СЪЩЕСТВА…..КОИТО НЕ МОГАТ И НЕ УМЕЯТ ДА СЕ ЗАБАВЛЯАВТИ И ЗАТОВА ИЗПАДАТ В “ПОТРЕС”……………….ТО СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ,,,,, ГЛЕДАМЕ В КУПИЧКАТА НА ДРУГИЯ И НИЩО ДРУГО НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА. НА ТОВА АЗ МУ КАЗВАМ КОМПЛЕКСАРИ НЕ УМЕЕЩИ ДА СЕ НАСЛАДЯТ И РАЗПОЗНАЯТ ВЕСЕЛИЕТО КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА?????

  15. Наистина ли в гимназията има зала ” Америка за България ” ?!! Наглост

  16. Браво на двете дами – на Светла за направеното, на Жанина – за интересно поднесения материал. Поздрави!

Comments are closed.