grip2802121Национален проект “Спри и се прегледай” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. В рамките на този проект се изгражда национален скринингов регистър. В рамките на проекта е предвиден да се реализира скрининг на три вида ракови заболявания: на гърдата, шийката на матката и на дебелото черво и ректума.

От м. март 2013 г. стартира Информационната система на Национален скринингов регистър по отношение на регистрация на лечебните заведения (ЛЗ) за участие в Проект „Спри и се прегледай“. Всички ЛЗ за извънболнична помощ с практики по хирургия и гинекология и МБАЛ на територията на областта бяха уведомени писмено, относно възможностите за извършване на скринингови прегледи по проекта.

През месеците април, май и юни 2013 г. за участие в системата на проекта се регистрираха 4 ЛЗ от гр.Ловеч и 1 ЛЗ от гр.Троян. През м.юни започна първата селекция на пациенти, получили покани по пощата за скринингови изследвания. Целевите  групи са  както следва:

  • Целева група за скрининг на рак на маточната шийка : жени на възраст от 25 до 60 години
  • Целева група за скрининг на рак на млечната жлеза : 50 до 69 год. Възраст
  • Целева група за скрининг на рак на дебелото черво и ректума : жени и мъже, навършели 50 г. възраст

Целевите групи са определени, чрез извадка на случаен принцип от МЗ и е съобразена с брой население, пол и възрастова група за съответната област в страната.

Броя на селектираните лица за област Ловеч е 3332 – като от тях  2000 са за рак на маточната шийка, 282 за рак на млечната жлеза и 1050 общо мъже и жени за рак на дебелото черво и ректума. До края на месец юли лицата, които са минали на скринингови изследвания за трите вида рак – на млечната жлеза , маточната шийка и дебелото черво и ректума са около 300.

През месец август започна втората селекция на лица определени на случаен принцип за скринингови изследвания, които за Ловешка област са 2977 – като от тях 2000 са за рак на маточната шийка, 289 са за рак на млечната жлеза и 688 /мъже и жени/ за рак на дебелото черво и ректума. Срокът за явяване на скринингови прегледи от втората селекция е до 31.08.2013 г.

Участието на поканените лица в скрининговата програма е безплатно, доброволно и с  пълното съгласие на провеждането му. Резултатите ще се съхраняват в информационната система на Националния скринингов регистър при запазване на анонимност и тайна на данните.

Всяко лице получило покана по пощата, за да проведе своето безплатно скринингово изследване, трябва да си запише час при медицинския специалист, който има договор за скринингови изследвания по Програмата и може да се възползва от изследване във всяко лечебно заведение на територията на страната, което има сключен договор с МЗ за работа по проект „СПРИ и се прегледай!“. Не е необходимо направление от личния лекар, достатъчно е представяне на поканата, която съдържа идентификационен код на прегледа, който лекарят трябва да въведе в програмата, за да стартира личният профил. С въвеждането му в системата на всеки пациент се създава лично досие, в което се нанасят и резултатите от изследванията.

Регистрацията на лечебните заведения по проект „Спри и се прегледай!“ и сключването на договор между тях и МЗ е динамична. Повече информация за лечебните заведения, които извършват скринингови прегледи може да се намери на официалната интернет страница www.nsr.mh.government.bg

Към този момент лечебните заведения, които работят по Проект „Спри и се прегледай“ на територията на област Ловеч са :

  • МЦ1-1- Ловеч – Д-р Джикова – рак на маточната шийка- тел: 0887/310 299
  • АИП за СМПАГ – Д-р Петракиев – рак на маточната шийка – тел: 0888/863 807
  • АИП за СМП по Хирургия – Д-р Дяков – рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво и ректума – тел: 0898/901 773
  • АСМП – ИП Хирургия – Д-р Колибарски – рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво и ректума – тел: 0878/729 450
  • МЦ – Троян – Д-р Вълковска – рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво и ректума с мед. специалисти – хирург  Д-р Петков и гастроентериолог Д-р Костова – тел: 0888/993 541

Регионален координатор по Проект „Спри и се прегледай “ за Ловешка област е Теодора Конова, тел: 068/601518 и моб. 0878/603857

Надяваме се, че хората, получили покани за скрининг прегледи ще проявят лична отговорност към своето здраве и ще се възползват от предоставената им възможност.

Във връзка с изпълнението на Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания по Проект “Спри и се прегледай” на 14 август 2013 г. от 17.30 ще се проведе регионална среща на площада пред Община Ловеч с представители на проекта

На срещата ще бъдат представени презентация по проект „СПРИ и се прегледай“, образователен филм и видеоклипове. Ще има възможност да се отправят въпроси към специалист в областта на скрининга, както и към координатора на РЗИ гр.Ловеч, който администрира Проекта на регионално ниво.

След дискусията ще има викторина с много награди.

 Очакваме Ви!

 

1 коментар

  1. А нещо като безплатни профилактични прегледи за откачалки няма ли предвидени, че много се навъдихме в последно време? Да си имаме и официално билетче…

Comments are closed.