znianie1501141Сдружение „Знание” стартира нов проект „Плетена нишка” по програма „Живо наследство”. Темата е плетене и плетива, като домашен занаят и още плетене от леска и ракита (кошничарство). Проектът предвижда участие на лица от различни възрасти и предаване на знания и опит от поколение на поколение. Предвидени са срещи с възрастни жени умеещи да плетат от Ловеч и селата Йоглав и Гостиня и двама занаятчии. Участниците ще работят в шест работилници, където ще се учат и ще изработват плетени предмети и аксесоари. Ще бъдат включени и родители. Също така ще изплетат кукли, с които да представят шест традиционни празника (от Коледа до Еньовден). znianie1501143С помощта на готовите кукли учениците ще запознаят деца от детската градина с избраните народни празници. Проектът ще завърши с изложба/уъркшоп, където посетителите ще могат да се запознаят с двата занаята и сами да изработят малък плетен предмет.

„Плетена нишка” има за цел да популяризира и оживи местно културно наследство, чрез диалог между поколенията. Опознаване на избраните занаяти и придобиване на умения за плетене (на текстил и ракита) сред млади хора.

На пресконференцията присъстваха ученици, участници в проекта от СОУ „Тодор Кирков”, които работят от месец декември и показаха готови изделия и някой видове плетки на две игли.

Проектът е финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”