lovprikazki212151Проект „На лов за приказки“ се изпълнява от сдружение „Мисия – иновации – гражданство“ Ловеч, с финансовата подкрепа на Община Ловеч и има за цел да обогати знанията на децата за животните и да ги насърчи да се интересуват по темата занапред.

Първата дейност от проекта беше разработването и отпечването на помагало за деца със специални потребности. Книжката съдържа картинки на животни и текстове на български народни приказки, в които присъстват тези животни, а занимателната част на помагалото се състои в напасването им, тъй като и картинките и приказките са разделени на две части и са разбъркани.

Другата дейност от проекта е обучителна игра, която се проведе на 24ти октомври в Зоопарк Ловеч и събра 24 деца на възраст 5-10 години. lovprikazki212152Разделени в шест отбора от по четири души, участниците се състезаваха в посещението на 7 клетки в зоопарка – лъв, заек, петел, вълк, щъркел, лисица и мечка. Децата получиха карти с поредността на животните за всеки отбор исе надпреварваха. При всяка клетка ги чакаше доброволец от Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”, който им разказваше по нещо интересно за всяко животно. Първи приключиха отбор „Ягода“, след тях отбор „Барселона, трети „Горилите“, четвърти „Портокали“, пети „Тигрови нокти“ и шести „Жълтите пантери“. За да се подсили обучителния ефект от надпреварата, с децата беше направена викторина с въпроси от предоставената по време на обиколката информация за животните. Всички участваха равностойно, допълваха се и заслужиха отборни и индивидуални награди – книги с български народни приказки и енциклопедии.

lovprikazki212153Голямата награда от състезанието е посещение на Софийския зоопарк и то се проведе на 28ми ноември/събота/. В него се включиха всички участници в играта и имаха възможност да разгледат животните в най-големия зоопарк в страната. Лошото време не възпрепятства любознателността на децата и те се забавляваха с многообразието от видове, което се предлага. Интерес предизвикаха всички животни, но най-много време децата прекараха в зала „Големи котки, аквариум и терариум“.

Посещението се случи благодарение на осигурения от Община Ловеч транспорт за всички участници и съдействието от страна на родители и учители.