В последния ден на правителството Борисов 2 бе финансиран проект на Белодробната болница в Троян на стойност 87 000 лв. Добрата новина донесе народният представител Иван Миховски /ГЕРБ/, който е провел необходимите разговори и със съдействието на колегата си д-р Даниела Дариткова /ГЕРБ/, председател на здравната комисия в НС са успели да убедят Министерство на здравеопазването за спешната необходимост от реализацията на проекта. Това съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ Ловеч.

Двамата народни представители поеха ангажимент за това при посещението си в Белодробната болница в Троян през есента на миналата година. Тогава д-р Дариткова бе впечатлена от управлението на лечебното заведение в Троян и мениджърските качества на директора д-р Цветомила Дудевска.

С част от средствата – 51 700 лв, ще бъде извършен основен ремонт на покривите на сградите на двата блока на пневмологичното отделение. С това ще се осигурят оптимални условия за предоставяне на медицински услуги на хоспитализираните пациенти в двете сгради, ще се съхрани и укрепи  сградният  фонд на 111-годишното лечебно заведение, ще се отстранят последиците от неблагоприятните  природни явления от предходните години.

Другата част от общата сума – 35 300 лв, ще бъдат инвестирани за разширение и надграждане на болничната информационна система /БИС/ чрез доставката на приложни програмни продукти, хардуер, софтуер и компоненти. С това ще се изгради напълно капацитетът за включване  на лечебното заведение в Националната здравно-информационна система, с което се поставят основите на електронното /Е/ здравеопазване в България. Реализирането на този проект ще улесни процеса на вземане на клинични, организационни, финансови и управленски решения, ще позволи обмен на информация и анализ на процесите в реално време, не на последно място ще повиши прозрачността в дейността на болницата. И най-важното – ще спести време на медицинския персонал, което да бъде посветено на преките грижи за болните и повишаване на тяхното качество и удовлетвореността на пациентите. Предвиденото по проекта включване към съществуващата болнична информационна система на допълнителни  приложни програмни продукти за отделение по „Образна диагностика“, „Клинична лаборатория“, „Микробиологична лаборатория“ и „Белодробна функционална лаборатория“ със съответстващите модули за стационарните отделения ще финализира процеса на автоматизирано анализиране и управление на всички дейности в лечебното заведение. Доставката на работни станции, компютри и компоненти е необходимо изискване, като хардуерна платформа и системен софтуер за осъвременяването и пълното изграждане на БИС и ще подмени част от тотално амортизирания хардуер  с  изчерпан капацитет.

Ръководството и екипът на болницата приели новината с изключително задоволство и благодарност към народните представители за съпричастността, отношението, активната позиция и упоритостта в преследването на една от най-важните за общността цел – качество здравеопазване.

 

 

 

2 коментара

  1. ПопОлизмът, г-н Сирков, е точно това – за 2 години Миховски съм го чул само като участник в ПТП. Една от многото риби в Парламента, чиято функция е да не пречат. Ако не знаете, да Ви кажа, че Белодробната болница е 100% държавна (не е АД като бившите окръжни болници) и държавата, демек Министерство на здравеопазването, ще не ще трябва да дава пари, за да функционира болничното заведение. Нито може да работи с течащ покрив, нито без интеграция със системата. Тази болница функционира от 111 години и е видяла много активисти. Но важното е да се отбележи, че това е резултат от неуморните усилия на другаря Миховски. Все пак избори идат 🙂

  2. Браво ГЕРБ Работи с факти а не с пополизъм и лъжи

Comments are closed.