manolovasergei1102141Представям на вашето внимание мотивите и самият проект на Изборен кодекс, на който основна движеща сила е народният представител от Коалиция за България Мая Манолова. Източник: сайтът на Народното събрание.

МОТИВИ към проекта на Изборен кодекс

Огромни са очакванията на хората да бъдат изработени изборни правила, които да осигурят честни избори; правила, които да гарантират участието на гражданите в политическия процес; правила, които да не демотивират избирателите, а да ги ангажират за участие и за гласуване в изборите. Защото само чрез активното гражданско участие институциите ще имат висока легитимност и подкрепа в обществото.

Нов Изборен кодекс поискаха гражданите, които протестираха през февруари срещу правителството на Бойко Борисов. За нови правила се обявяваха и гражданите, които през последните месеци излязоха на улицата, едните за да протестират, а другите да защитават кабинета.

Настоящият проект е резултат от общите усилия на гражданските организации и движения и на народните представители, членове на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Четиридесет и второто Народно събрание буквално отвори вратите си за представителите на гражданското общество, които три месеца обсъждаха открито и публично новите изборни правила. В дискусиите освен граждански организации и движения се включиха и представители на всички институции, които имат отношение към произвеждането на изборите – ЦИК, СЕМ, ГРАО, Сметната палата, АБРО, Националното сдружение на общините и други.

Във временната комисия постъпиха над 150 предложения, които бяха обсъдени и голяма част от тях включени в текстовете на проекта на Изборен кодекс.

В проекта на нов Изборен кодекс са отразени препоръките на международните наблюдатели, следили изборите в България през последните години – ОССЕ, ПАСЕ, Венецианската комисия, ГРЕКО. Въведени са изискванията на Директива 93/109/ЕО на Съвета от 6 декември 1993 г. за определяне на условията и реда за упражняване на правото да избират и да бъдат избирани в избори за Европейски парламент от граждани на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани, Директива 94/80/ЕО на Съвета от 19 декември 1994 г. за определяне на условията и реда за упражняване на правото да избират и да бъдат избирани в общински избори от гражданите на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани и Директива 2013/1/ЕС на Съвета от 20 декември 2012 г. за изменение на Директива 93/109/ЕО по отношение на някои от условията и реда за упражняване на правото на граждани на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани, да бъдат избирани в избори за Европейски парламент.

Проектът на Изборен кодекс има нова, различна структура, която съответства на изискванията на Венецианската комисия и същевременно улеснява тези, които ще го прилагат – политически партии, организации и институции, които имат отношение към произвеждането на изборите.

Кодексът ще се прилага за всички избори, които се произвеждат в страната, включително и за изборите за народни представители за Велико Народно събрание.

Предлагаме промяна в избирателната система, чрез въвеждане на преференциално гласуване. За първи път гражданите ще могат да гласуват и за личности  при изборите за народни представителни и за общински съветница. Предлагания праг на преференцията е достатъчно нисък, за да доведе до реално разместване на кандидатите в листите. Очакваме тази промяна да мотивира хората да участват в изборите, да бъдат избирани личности, които имат висок авторитет и професионализъм.

Предлагаме въвеждането на машинно гласуване, чрез което да бъде ограничено контролирането на вота и изборните фалшификации. Машинното  гласуване ще спомогне да бъде преодолян субективизма при работата на секционните избирателни комисии, така че хората да са сигурни, че гласовете им ще бъдат отчетени правилно. Първоначално машинното гласуване ще бъде въведено експериментално паралелно с гласуването с хартиени интегрални бюлетини. За първи път се предвижда хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на Българската народна банка при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа.  Отпечатването на бюлетините се предлага да се осъществява под контрола на Министерството на финансите и на Централната избирателна комисия.

Предлагаме нов начин на конституиране на ЦИК. Тя да бъде професионална, експертна и независима. Членовете на комисията да се избират от Народното събрание след открита публична процедура, изслушване на кандидатите и преценка на професионалните им качества. Професионализирането на Централната избирателна комисия е изцяло съобразено с отправените към страната препоръки от международни наблюдатели на изборите и организации, както и с практиката в други европейски държави като Финландия, Швеция, Чехия, Германия, Австрия, Хърватия, Унгария, Словения, Естония, Литва, Латвия, Испания и Португалия. За първи път към Централната избирателна комисия се предлага да се  създаде Обществен съвет като консултативен и подпомагащ орган, който да включва представители на гражданските организации и движения.  Предвижда се и създаване на обучително звено, което да организира и провежда обучението на членовете на избирателните комисии.

В отделни глави подробно са разписани правомощията на наблюдателите, на застъпниците и на представителите на политически партии. Целта е да има пълен достъп и на наблюдатели, и на граждански организации, и на медии до работата на всички избирателни комисии, на всички фази на изборния процес. Така се създават се условия за пълна прозрачност в работата на избирателните комисии.

Като основен принцип се приема всички решения на избирателните комисии да подлежат на съдебен контрол, с изключение на постановените в изборния ден поради липса на технологично време.

Заседанията на Централната избирателна комисия и на районните избирателни комисии ще се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата им, а видео-записите (архива) от заседанията ще се публикуват незабавно след приключване на съответното заседание.

Всички избирателни комисии ще поддържат интернет страница, на която трябва да публикуват незабавно решенията си, пълните протоколи от заседанията си, предварителните и окончателните резултати от изборите в съответния изборен район, сканираните протоколи на секционните избирателни комисии и други документи и данни. На интернет страницата си всяка комисия ще публикува и всички публични регистри, водени от нея при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.

Предлага се избирателните комисии да разглеждат всички жалби и сигнали за нарушения на изборния процес в съответствие с правомощията им, по ред, определен предварително от тях и да водят публичен регистър на жалбите и сигналите и на приетите решения.

Едно от основните искания на гражданите е за осигуряване на равнопоставеност на участниците в изборния процес. Затова, в различни части на кодекса сме заложили норми, които да я осигуряват – чрез намаляване броя на изискуемите подписи за регистрация на кандидати, намаляване на депозитите, нови правила за медийно отразяване на предизборната кампания.

Правилата за провеждане на предизборната кампания  също са изменени и обособени в отделна глава, като се предвижда равнопоставеност между парламентарно представените партии и коалиции и извънпарламентарните. Предлага се предизборната кампания в програмите на обществените медии да се излъчват безплатно. Предвижда се държавата да осигурява медийни пакети в размер на 40 000 лв. за партиите и коалициите, регистрирали кандидати за съответния вид избор, които нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии. Такава възможност е предвидена и за инициативните комитети, регистрирали кандидати. Медиийните пакети ще се използват за  заплащане на различните платени форми на отразяване на предизборната кампания чрез доставчиците в частните медии.

Предвижда се при излъчване, публикуване и разпространение на платени форми на отразяване на предизборната кампания доставчиците на медийни услуги да указват по подходящ начин, че материалът е платен.

Доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати.

Предлага се Съветът за електронни медии да изработва специализиран мониторинг на дейността на доставчиците на медийни услуги при произвеждане на предизборна кампания, който да предоставя на Централната избирателна комисия.

По отношение кандидатите се предвижда имунитетът им да бъде свален при извършено престъпление от общ характер с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор.

При финансирането на предизборната кампания  се предвижда по-строг контрол и задължения за деклариране на определени обстоятелства.

При избори за народни представители се предлага намаляване на общия размер на финансирането на предизборната кампания.

Облекчени са условията за гласуване на българските граждани в чужбина, респективно за създаване на избирателни секции.

Подобряваме  текстовете, които са свързани със съставянето и актуализирането на избирателните списъци. Целта е да няма български гражданин, който без основание да е изключен от избирателните списъци и да не може да гласува, каквито случаи имаше на предходни избори. Направен е опит за консолидиране на процеса на съставяне на избирателните списъци, като в преходните и заключителни разпоредби на проекта се предвижда поетапно преминаване към активна регистрация и създаване на изборен регистър, поддържан от Централната избирателна комисия.

Въвежда се възможност всеки гражданин да може да прави справка дали фигурира в избирателните списъци, включително на безплатен телефонен номер.

Вписване в избирателния списък по настоящ адрес може да се иска и чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната община по настоящия адрес на лицето.

Облекчава се гласуването на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването като се премахва изискването за представяне на документ от ТЕЛК (НЕЛК), удостоверяващ увреждането.

Методиките за определяне на резултатите от гласуването  и разпределянето на мандатите за първи път са  неразделна част от кодекса.

Разпоредбите, свързани с оспорването на резултатите от изборите за  народни представители, президент и вицепрезидент на републиката и членове на Европейския парламент от Република България са прецизирани и подобрени, в съответствие с изискванията на Конституцията на Република България и проблемите, възникнали при обжалване на избори.

В административнонаказателните разпоредби се предлага засилен контрол върху спазването на изборните правила, като се въвеждат нови състави за нарушения и по-строги санкции при неизпълнение.

Очакването на вносителите е след аргументирани дебати в Народното събрание с участието на гражданските организации настоящият проект да бъде подобрен и приет. Сигурни сме, че той ще допринесе за провеждането на честни и свободни избори в България.

 

Самият проект за Изборен кодекс може да изтеглите от ТУК или от сайта на Народното събрание

1 коментар

  1. Мафия

Comments are closed.