В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), от 4 януари 2017 г. Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 300000 нуждаещи се български граждани. От 4ти до 31ви януари се развават хранителните пакети в общините Ловеч, Ябланица, Тетевен и Угърчин.

От средата на месец февруари до края на март ще бъдат отворени пунктовете и ще се раздават хранителните пакети в общините Летница, Априлци, Троян и Луковит.

Правоимащите лица за общините са Ловеч -1718 души, Априлци- 180 души, Летница – 280 души, Луковит-1616 души, Тетевен – 1796 души, Троян – 1033 души, Угърчин – 791 души и Ябланица – 606 души.

Хранителният пакет за правоимащ включва 38,550 кг хранителни продукти: брашно – 10 кг; ориз – 6 кг; спагети – 3,500 кг/7 пакета/; картофено пюре – 1,250 кг/5 пакета/; гювеч – 2,400 кг/3 кутии/; компот – 1,600 кг/2 кутии/; конфитюр – 2 кг. /2 кутии/; месна консерва – 1,800 кг /6 кутии/; захар – 8 кг ; вафли – 2 кг./4 кутии/

Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2015-2016 г.), към правоимащите са добавени и лица и майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 Закона за семейните помощи за деца; лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от Закона за семейните помощи за деца; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето;

лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП, въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособените за целта временни пунктове в общините и населените места, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.

Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти.