Програмата за Цветница в Ловеч тази година е изключително богата, като обхваща три площада в дните 8 и 9 април (събота и неделя).

В неделя в 9 часа започва Златоустова Света Литургия в приземния храм „Въведение Богородично“ при катедрален храм  „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч. В 11часа тръгва празничното шествие от храма „Св.св. Кирил и Методий“ към Пешеходния мост, където в 11,15 часа е ритуалът „По вода“ (традиционен обичай „Кумичене“). После шествието през Покрития мост стига до пл. „Т. Кирков“. В 12 часа започва концерт на НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“.

Община Ловеч като организатор се е погрижила за фолклорната програма на две сцени – на пл. „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ и на специално изградена сцена на пл. „Екзарх Йосиф Първи“. В кв. „Вароша“  29 майстори занаятчии ще демонстрират изработването на майсторски изделия.

За първи път участие ще вземат като специални гости 10 майстори и творци с демонстрации, за които ще бъдат изградени 4 шатри пред Младежкия дом. Например от „Етър“ – Габрово ще гостува майсторът – кожухар Добринка Ненова. От Орешак идват майсторите Милена Петкова – дърворезба, Румен Георгиев – керамика и Стела Василева – иконопис. Майсторката – плетачка Ани Захирева ще ни представи калоферската дантела „Бялата магия“.

Витражни техники ще представи екип към факултет изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – това са доцент Борис Желев, асистент Анастасия Тонкова-Шрьотле и докторантите Велина Сталева, Даниел Иванов и Весела Петрова.

На пл. „Екзарх Йосиф Първи“ други 84 майстори занаятчии и търговци ще предлагат за продажба произведения на художествените занаяти. Отредени са места за продажба на цветя и захарни изделия. Тук ще бъдат изградени и шатрите, в които всеки може да опита варошлийските питки и кебапи. Ще има домашно приготвена бира от майстори пивовари, както и чеверме.

На гаровия площад ще бъдат разположени атракционни обекти – различни люлки и увеселителни съоръжения, които са очаквани с радост от децата.

Пълната програма може да се види на сайта на общината lovech.bg.

1 коментар

  1. Винаги съм харесвала празниците на Цветница в Ловеч !

Comments are closed.