ribar1912131Д-р Йордан Найденов

На 15.12.2013г. по  подаден  сигнал от риболовец  служители на ИАРА от Ловеч и Плевен извършиха масирана проверка на красивата меандра на р. Искър в района на с. Карлуково до гр. Луковит за  риболов на риба от вида скобар чрез „косене“ с куки тройки. Скобарът е стадна риба и когато на въдицата са монтирани куки тройки и риболовеца ги изтегля с резки движения към сушата преминавайки през пасажа те се забиват в тялото на рибите и така с едно хвърляне могат да се уловят по няколко екземпляра. Разбира се, че няма нужда от стръв нито от захранки.

Този метод на риболов е забранен от ЗРА и се санкционира със солена глоба защото няма нищо общо със спортно развлекателната цел на любителският риболов и  нанася сериозни щети на рибните ресурси. След като усетиха контролните органи се оказа че почти всички рибари си бяха скъсали куките от закачки по дъното на реката. Съставиха се предупредителни констативни протоколи. Проверката се проведе с участието на шефа на Ловешката и Плевенската ИАРА  Захари Велев и  Иван Кожухаров.

Имаше и редовни разбира се.  Марио от с.  Радомирци е уловил няколко трофейни скобара на бял червей след захранка с варено жито.