lekar312121По Програма „Здраве за всички” и Програма „Женско здраве” на 19.10.2016 г. в Ловеч се проведоха профилактични прегледи и скринингови изследвания  за остеопороза, профилактика на рак на гърдата, образна диагностика на щитовидна жлеза и ехографска диагностика на коремни органи.

Диагностиката и консултантската дейност се извърши от д-р Любомир Дамянов – от „Медицински център за човешка репродукция” ООД – София и председател на Асоциация на българските акушер-гинеколози в България, съобщиха от общината.

На общо 85 човека /78 жени и 7 мъже/ в Ловеч по двете програми се проведоха профилактичии прегледи. Извършиха се общо 155 прегледа разпределени както следва: 45 прегледа за профилактика рак на гърдата, 41 прегледа – образна диагностика на щитовидна жлеза, 23 скринигови изследвания за остеопороза, 35 прегледа за ехографска диагностика на коремни органи и 11 ехографски изследвания на стави.

От профилактичните прегледи се установи, че близо 60% от прегледаните в нашия град имат здравословни проблеми с щитовидната жлеза. На 6 жени се диагностицираха кисти на млечната жлеза.

Злокачествени новообразования на гърдите не се установиха.

От ехографското изследване на коремни органи на 5 жени се установи заболяване на матката, като две от тях са за оперативна интервенция. Всички с открит здравословен проблем са насочени за допълнителна консултация с личния лекар и преглед със специалист.

Ето някои факти и информация за заболяванията, на които трябва да се обърне внимание и да се вземат превантивни мерки за тяхното ограничаване.

Над 1 милион българи имат здравословни проблеми свързани с щитовидната жлеза, 25% от населението на страната има гуша. Това е статистика изнесена от водещи български лекари в началото на годината. Стресът, вирусните инфекции, тютюнопушенето са сред основните причинители на заболяване на жлезата. Ехографията на щитовидната жлеза е най-простият и насочващ образен метод за ранна диагностика на карцином на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза се намира на повърхността и е достъпна за ехографско изследване. То дава информация за разположението, големината, за изменения в тъканта и наличието на възли, както и за промяна в лимфните възли на шията.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Въпреки че и до днес причините за възникване на заболяването не са известни, е доказано, че здравословният начин на живот, профилактиката и ранната диагностика са най-сигурният начин за предпазване на жените. Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, всяка година над 3800 жени у нас заболяват от рак на млечната жлеза, като 1200 от тях не успяват да се преборят с болестта. Резултатите са още по-стряскащи, като се има предвид, че открит навреме, ракът на гърдата е лечим в над 97% от случаите.

Как да се предпазим и има ли ефикасни методи  за превенция? Тъй като причината за рака на гърдата не е известна, заболяването все още не може да бъде предотвратено, но може да бъде ранно диагностицирано, което, заедно с прилагането на правилното лечение, увеличава шансовете за успешен изход.
Профилактичните прегледи са най-сигурният начин за превенция. За всяка жена се препоръчва самопреглед вкъщи пред огледалото. След 20-годишна възраст (до 35-40 години) е уместно да се започне с ехографско изследване (безвреден, безопасен и бърз метод), последванo от консултация със специалист. За жените след тази възраст съветът е да се осъществяват периодични мамографски прегледи. Те са златен стандарт за ранно откриване на рак на млечната жлеза. Ехографията и мамографията са взаимно допълващи се методи, които трябва да се използват във всички случаи за отхвърляне
или доказване на заболяването.

Остеопорозата е състояние, при което костите са слаби и чупливи и дори леко натоварване може да доведе до счупване. В повечето случаи намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им. Остеопорозата също така може да придружава заболявания на жлезите с вътрешна секреция или да се дължи на употреба на високи дози на някои лекарства, като например кортикостероидите. Никога не е твърде рано или късно да се вземат мерки срещу остеопорозата, така че всеки трябва да направи необходимото за поддържане на костната система в добро състояние.

Все повече усилия и средства се ориентират към ранната диагностика и профилактика на заболяванията и все повече хора се възползват от възможностите за преглед. Това е в резултат на широката медийна кампания, на достъпната информация в интернет, на познанията на лекарите и осъзнаването, че ранната диагностика на заболяванията е определяща за успеха на лечението.