През месец април в Ловеч се проведе среща на Управителният съвет на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Целта на срещата бе осигуряване на по-добра информираност на членовете от Регионална колегия – Ловеч, по отношение дейността на БАПЗГ.

Присъстваха Председателят на БАПЗГ – г-жа Милка Василева, Главният секретар на Асоциацията – г-жа Дафинка Коцева, Председателят и Заместник-председателят на Контролната комисия на БАПЗГ – г-жа Лиляна Николова и г-жа Ирина Предьова, Председателят на Регионална колегия Ловеч, председатели на първичните дружества и 48 професионалисти по здравни грижи – членове от дружествата на БАПЗГ от МБАЛ – Ловеч и МБАЛ Тетевен, Общинско здравеопазване – Ловеч, медицински специалисти от Болницата на Затвора в Ловеч и Държавна психиатрична болница.

Разискваха се наболели въпроси, по отношение на заплащането на медицинските специалисти, отговорността която поемат, необходимостта от продължаващите обучения, сертифицирането на професионалистите по здравни грижи и др. важни теми.

Председателят на БАПЗГ – г-жа Милка Василева изтъкна, че заплатите на професионалистите по здравни грижи са неадекватни на труда, който те полагат. “Да, действително съществува колективен трудов договор на национално ниво, който регламентира базова заплата минимум 700 лв., но всъщност това не се случва в много лечебни заведения и това е един от основните проблеми. Освен това знаем, че здравеопазването е винаги недофинансирано, особено в по-малките лечебни заведения – общинските болници и лечебните заведения в извънболничната помощ”.

Професията на медицинският специалист е неатрактивна за младите по ред причини, като заплащането и отношението към тях е основен фактор. “Не бих казала, че има особен интерес у младите хора към нашите професии. Знаете, работи се в условията на спешност, в условията на много тежки оперативни интервенции, понякога повече, отколкото една работна смяна, работи се при намален състав. Това изключително много натоварва колегите и допринася за т. нар. “синдром на изпепеляването”, което е изключително сериозно застъпено в нашите среди”, подчерта председателят на БАПЗГ.

Сред многото проблеми, се посочиха и положителните страни в работата на Първичните дружества на Регионалната колегия в Ловеч, където продължаващите обучения са традиция, интереса и посещаемостта на обученията е голям, което пък е свързано със сертифицирането на професионалистите по здравни грижи, а това съответно се обвързва с ежемесечно финансово стимулиране, като допълнение към основното трудово възнаграждение на професионалистите по здравни грижи, работещи към общинско здравеопазване Ловеч, каза Катя Колева – Председател на Първично дружество на БАПЗГ към Община Ловеч. Както и че за 6-та поредна година на Световният ден на здравето, съвместно с кмета на община Ловеч се организира и награждаване на изявилите се медицински специалисти от общинско здравеопазване, като целта на награждаването е повишаване на  личното самочувствие, както и издигане престижа и авторитета на професионалистите по здравни грижи.

В края на срещата Председателят на Контролната комисия на БАПЗГ – г-жа Лиляна Николова съобщи на всички присъстващи, че от направената финансова проверка, документите на Регионалната колегия са в отлично състояние, добре подредени и служещи за пример, което от своя страна говори за отличната работа на Управителния съвет и Председателя на Регионална колегия на БАПЗГ Ловеч – г-жа Мимоза Кирова.

1 коментар

  1. А бре даги нали в професионалистите по здравни грижи щом ми се наложи да напиша това: http://VladiLovech.free.bg/nogirl.htm Напомням, че този вид лечители имат правомощията да ни “лекуват” принудително.

Comments are closed.