Навременна и много полезна е проведената публична дискусия за киберсигурността и безопасното поведение в интернет с учениците от две ловешки гимназии. Това споделиха участници в разговорите, които бяха последователно в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи”  и в Профилираната природоматематическа гимназия на 21 септември т.г.

Известно е, че скоростта на развитие на новите технологии е възможност за икономически просперитет, но и голямо предизвикателство. До 2020 г. ще има 50 милиарда свързани устройства в целия свят. Киберпрестъпленията са безпрецедентни по своята същност, защото те могат да засегнат няколко държави и милиони граждани в един и същи момент.  Дигиталната грамотност е необходимо условие, за да защитим личното си пространство онлайн, но и да предпазим населението от масова кибер-атака. Тази тематика бе в основата на разговорите.

Специално за дискусията в Община Ловеч пристигна Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, който от дълго време работи по въпросите за киберсигурността.  Ева Майдел бе посрещната от кмета Корнелия Маринова, която й връчи кристал с инкрустиран герб на Община Ловеч за активната позиция по този важен проблем.

„Темата е важна не просто за нашето бъдеще, а за днешния ден и затова сме поканили най-големите специалисти в страната, и в Ловеч“, изтъкна кметът Корнелия Маринова, когато  представи гостите в Езиковата гимназия. В групата лектори влизаха Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП – МВР, Иван Пенев, разузнавач в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР – Ловеч, и Нели Патаринска, секретар на Общински съвет по наркотични вещества в Община Ловеч.

На срещата с 12 клас в Езиковата гимназия взеха участие още Ловчанският митрополит Гавриил, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, учителят по английски език Иън Ръш, който направи презентация на тема „Медиите и младите хора“.

Дискусиите са част от серията „Безопасен интернет за хората” в рамките на кампанията „Безопасен интернет за ЕС”.  Затова срещите започнаха с видеобръщение на Мария Габриел, европейски комисар за цифрова икономика и цифрово общество.

„Важно е всички ние да споделяме отговорността за постигане на нашата обща цел за осигуряване на бързи и гъвкави решения, които могат да предпазят децата от опасностите в интернет. Горда съм, че кампанията се разраства в цяла Европа и извън нашия континент“, се казва в обръщението на Мария Габриел.

„Понякога технологиите правят така, че ние да нямаме пълен контрол това, което се случва. Но днес виждаме как една европейска кампания, която тръгна от Брюксел, стигна до вас в Ловеч. Това ще е една динамична и откровена дискусия, само така можем да помогнем“, обърна се към присъстващите Ева Майдел. Тя говори за това какво представляват фалшивите новини и каква е тяхната цел, кои хора избират киберпрестъпността, защо има кибер-атаките, които всеки ден са хиляди и трябва да сме подготвени.

Присъстващите питаха за опасностите от онлайн търговията, какво представляват „бисквитките“, как могат да сигнализират за опасни сайтове. Явор Колев от ГДБОП ги насочи към сайта cybercrime.bg, където има и съвети, а може и да се сигнализира за забелязани престъпления.

Срещата в Природоматематическата гимназия бе с ученици от осми клас и това насочи разговора към торент-сайтовете, как да  си пазим профилите и паролите, да се приемаме познанства с профили на непознати хора и прочие.

Участниците набелязаха бъдещи срещи по тематиката, Явор Колев обеща пак да се срещне с ловешките ученици.