Обществено обсъждане на идеята за предоставяне от Министерски съвет на Р България за управление от Община Ловеч на гаровия подлез се проведе на 13 декември в залата на Общинския съвет Ловеч. В него взеха участие петима граждани, четирима общински съветници и десет представители на Община Ловеч. Вносителят на предложение не присъстваше поради заболяване, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

Присъстваха председателят на ОбС  в Ловеч Петър Цолов, зам.- кметовете Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, директорът на Дирекция “Техническа инфраструктура и околна среда” Николай Стоянов.

Те обясниха какво е направено до сега. Проведена е среща с представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ при кмета на Община Ловеч, като те са изразили готовност за трети път на ремонтират подлеза. В момента подходът е затворен поради настъпили повреди след наводняване. Това обаче създава риск за гражданите, които пресичат през железопътните релси.

От „Железопътна инфраструктура“ имат желание Община Ловеч да предприеме мерки за отвеждане на водите от и покрай ул. „Стара планина“, която се намира над гарата.

Оказва се още, че самият подлез е със съществени пропуски още при построяването си – направен е в най-ниската част на гарата, събира много подпочвени води, има и други конструктивни проблеми.

Община Ловеч ще трябва да отдели от бюджета около 40 000 лева, за да изпълни своята част от ремонта. Едва след това ще бъде ремонтиран  самият подлез от собственика НК „Железопътна инфраструктура“, които знаят за проблема и не са отказвали да изпълняват своите задължение.

От изнесената официална информация стана ясно, че няма смисъл гаровият подлез да се прехвърля за управление на Община Ловеч. Присъстващите общински съветници и граждани изразиха свои мнения и дадоха редица предложения, които са отразени в протокола на събитието.