При 10 души от 28 прегледани по време на скрининг в Ловеч беше установен риск от остеопороза, а при 12 души – остеопения. Кампанията за профилактика на остеопорозата при пенсионерите бе на 9 януари т. г. в Клуба на пенсионера в кв. „Вароша“.

Асоциация „Жени без остеопороза“ със съдействието на Oбщина Ловеч проведоха информационна и скринингова кампания с измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете, както и всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им.

Кампанията е преминала успешно, отчитат от Асоциация „Жени без остеопороза“. На разположение са информационни брошури на Международната фондация по остеопороза за запознаване с рисковите фактори и начините на профилактика на заболяването при мъже и жени, които ще бъдат полезни в работата с клубовете.

Припомняме, че измерванията за хора над 65 годишна възраст беше на преференциална цена от 5.00 лева, а за всички останали цената беше 10.00 лв.

Проектът „Не е късно да спрем остеопорозата“ цели да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите, както и да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д.

По време на кампанията бяха предоставени практически съвети на участниците, а рисковите пациенти се насочват към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът обхваща 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.