На 30.01.2018 г. в залата на Общински съвет – Тетевен се състоя информационна среща по проект „Младите фермери – възродители на българското село“, финансиран по грантова схема  „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. Срещата предизвика сериозен интерес, a на нея присъстваха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Свилен Русинов, председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, изпълнителният директор на РСО „Централна Стара планина” Мариела Петрова, предимно млади хора от почти всички училища в община Тетевен и др. Сред присъстващите бе и Галина Генова /Мама Галя/ – участник в риалити формата „Фермата“, която поздрави младите момчета, занимаващи се със земеделие и изказа своята подкрепа към проекта.

Кметът на Тетевен даде начало на събитието, отправяйки приветствие към присъстващите и към фермерите, които участват в проекта. Тя изказа своята радост от факта, че толкова много млади хора са дошли на срещата и проявяват интерес към тези нови възможности за развитие, които може да им предложи земеделието и живота на село. Д-р Бояджиева допълни, че членството ни в ЕС дава на хората занимаващи се със земеделие, и не само, множество перспективи, поради възможността за кандидатстване по различни програми и проекти.

Младите фермери, които участват в проекта, разказаха за своя път и предизвикателствата, които той носи, като не пропуснаха да отчетат факта, че трябва да се влагат много труд, пот и упоритост, за да пожънеш това, което си посял. Фермерите обърнаха сериозно внимание на обучението и образованието, като според тях – те стоят в основата на успеха, развитието и създаването на благоприятни възможности за бизнеса. Младите момчета казаха още, че се занимават със земеделие не само за препитание, а защото това им носи наслада и удовлетворение, породени от любовта им към земята.

Бяха прожектирани два видеофилма за българското председателство на ЕС, след което Валентина Николаева – директор на дирекция „Специализирана администрация“, при Община Тетевен, представи кратка презентация, с която даде повече яснота за самия проект и дейностите заложени в него.

В края на срещата се получи ползотворна дискусия между фермерите и присъстващите. Учениците определиха срещата за полезна и интересна, даваща им нов поглед върху земеделието и възможностите, които то предоставя.

cof

Основната цел на проекта е чрез инструментите за публичност на Българското председателство на ЕС, да се популяризира и рекламира: Позитивното влияние от членството на България в ЕС върху мотивацията на младежите от малките общини за професионална реализация в родното място; Свободата на обмен на добри европейски и световни практики в селското стопанство; Ролята на европейското финансиране за този отрасъл като гаранция за сигурност, устойчивост и преодоляване на диспропорциите в развитието на регионите.

Проектът ще обхване младежи от 15 до 29г. от община Тетевен, както и млади хора от  областите Ловеч, Плевен, Габрово и Търговище, обединени в Регионална младежка мрежа. Той е на стойност 4100 лева, от които собственият принос на Община Тетевен е 600 лв. Очакваният резултат след осъществяването на проекта е да се достигне до голям брой млади хора, които да бъдат запознати и насочени към земеделския сектор, като предпоставка за  създаване на собствен бизнес и преодоляване на обезлюдяването на българското село. Основното послание е, че животът на село и в малкия град не лишава младите хора от самочувствието им на граждани на Европа и света.

Дейностите, които са предвидени за реализация са: Информационна и рекламна кампания; Заснемане на видеофилм за младите фермери, техните стопанства и тяхното участие в обществения и културен живот на общината; Дискусионен форум за ролята на ЕС за развитие на българското земеделие и участието на младите хора в този процес и презентиране на видеофилма; Организиране на срещи с младите фермери в основните и средни училища в община Тетевен с презентация на видеофилма и Разпространение на заснетия видеофилм.

Партньори: Земеделски производители от община Тетевен, Основни и средни училища от община Тетевен, РСО „Централна Стара планина”, гр. Габрово, Общинска служба по земеделие – Тетевен.