voenno1305162Снимките са от личния архив на Христинка Иванова

С полагане на военна клетва в Единен център за начална военна подготовка – Плевен завърши първият за страната курс по начална военна подготовка за граждани. Курсът е по желание и бе завършен от 45 български граждани, от които 9 жени. Те са различни по възраст, образование, професии – общото е афинитетът им към българската армия , желанието да изпитат себе си в непривична среда, изискваща сила на духа и тялото. По време на подготовката курсистите преминаха обучение  по тактическа, строева, физическа, огнева, инженерна, военно-медицинска подготовка, както и ядрена, химическа и бактериологична защита и екология.

Полагането на военна клетва се превърна в празник за курсистите и техните близки. На тържествения ритуал присъстваха началникът на щаба на Сухопътните войски, бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Централно военно окръжие, полковник Георги Петков, председателят на общински съвет-Плевен,  г-н Мартин Митев.

voenno1305163     „Респект към всички, избрали доброволно привилегията да се наричат воини и да служат на Родината!” – обърна се към курсистите г-н Мартин Митев.

След полагането на военната клетва, със заповед на министъра на отбраната за присвояването на първо военно звание „редник”, завършилите ще  бъдат зачислени в резерва на Въоръжените сили и ще им бъдат издадени военно-отчетни книжки.

От област Ловеч по свое желание в първия курс по начална военна подготовка се включиха Христинка Иванова от гр.Ловеч, Владимир Магунски от Троян и Тодор Янков от с.Кърпачево. Началникът на Военно кръжие-Ловеч, подполковник Борислав Иванчев се срещна с тях, като изрази своето удовлетворение от успехите и доброто им представяне.

voenno1305161     Военно окръжие-Ловеч продължава да популяризира курсовете по начална военна подготовка и приема заявления на всички, които желаят да се включат във втория курс за 2016 г., който ще се проведе от 10.10.2016 до 28.10.2016 год. в  Единен център за начална военна подготовка – Плевен. Курсът е безплатен.

1 коментар

Comments are closed.