Приключи пилотната образователна програма за повишаване на правната култура на учениците и доверието в правосъдната система:  „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие“ – Отворени съдилища и прокуратури 2016/2017. Заключителната пресконференция се състоя на 11.07.2017 г. в заседателната зала на Община Ловеч, като присъстваха участниците от страна на Окръжен съд Ловеч.

Наставникът по проекта съдия Цветомира Велчева представи обобщените  резултати от анкетите. Тя отчете как са спомогнали за повишаване правната култура на учениците и за създаване на устойчив проактивен подход на представителите на съдебната власт за повишаване доверието на местната общественост.

Даниела Данова, секретар на Общинска комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, каза:

„Тази програма беше една много добра превенция, в която се включиха много голям брой деца. Обхванати бяха всички средни училища в Община Ловеч и обучнието продължи няколко месеца. През времето, в които ангажирахме част от свободното време на учениците, те бяха запознати от магистратите по достъпен начин по теми като закони, престъпление, наказание. Това има връзка със Закона за борба с противообществените прояви, по който работи Общинската комисия работи с малолетни и непълнолетни деца на територията на Община Ловеч.“

Отчетено бе, че е сключено Споразумение между Министерство на правосъдието и Министерство на образованието за 5 години за реализиране на този проект.

Целевата група обхваща ученици от 8 до 12 клас.

Проектът за тази година приключи със симулативни процеси, в които децата влязоха в ролята на съдии, адвокати и прокурори или викторини, които от своя стана показаха какви са финалните резултати от обучението.

На всички участници са връчени грамоти.

 

 

 

1 коментар

  1. Намерил се кой да ги обучава. Не, че нещо ама мен като ме осъдиха на следствен арест, домашен арест и корекция на здравето в Карлуково през 2011- 12 документация ми я дадоха през 2015. Естествено липсваше обвинителния акт от прокуратурата. Е поне по въпроса спретнах малко песни и стихотворения. https://www.youtube.com/watch?v=7abAQSUvox0 и http://VladiLovech.free.bg/nogirl.htm
    A бре голямо нарушение. Не стига, че отказах да работя ангария на Петър Николов Петров от с. Кирчево ами писах жлаби против ятаците му.

Comments are closed.