cdgcirkova2304144Приказно пътешествие направиха шестгодишните деца от предучилищната група на ЦДГ ”Мария Сиркова” в Ловеч, водени от старши учителя Геновева Томова. На 22 април, Международния ден на Земята, бе проведен увлекателен и пъстър открит регионален урок – празник с много музика и песни, природни звукови картини, мултимедия, пренасяща визуално през различните сезони и географските ширини в царството на животните и растенията.

Гости бяха директори и учители от детските градини в региона, граждани и природозащитници.

Цареше оживление и радост, времето летеше неусетно със задачки- закачки, гатанки и песни. Децата изненадаха с богати познания за природата и живия свят, разпознаваха безпогрешно много билки, дървета, птици, защитени растения и животни.

cdgcirkova2304142Удивиха ни с висока екологична култура и зелените си послания: Гората няма ръце, за да събира вашия боклук. Цветята са най-красиви сред природата. Помислете преди да си наберете голям букет. Дивите животни са законните обитатели на гората и планината. Не ги безпокойте.

За епилог чухме прекрасните стихове: „Аз имам нужда от Земята и Земята има нужда от мен. Да има красива Земя и красиво море – това зависи от теб и от мен. Можем да го направим.”

Честването на Деня на Земята продължи на открито с малките доброволци в градината на сдружение “Екомисия 21 век”, съседи и партньори на ЦДГ ”Мария Сиркова”. Със заразителен ентусиазъм и желание за участие децата засадиха билки и семена, а плевелите бяха прибрани в компост.

Денят на Земята — 22 април, е най-масовият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. С участието си всеки дава своя малък принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

 

д-р Дарина Петрова, доброволец в сдружение „Екомисия 21 век