paradprikazki2504144Албена Йончева

За поредна година салона на Ловчанско читалище „Наука 1870” се оказа тесен да побере всички приказни герои. Над 130 деца участваха в Парада на приказките, организиран от Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев”. В приказното дефиле, посветено на 23 април – Световен ден на книгата, IX Национален маратон на четенето и 50-години от влизането на културната институция в настоящата сграда. На сцената оживяха Малкият Мук и Хитър Петър, Елза от Замръзналото кралство и внучката от Дядо и ряпа, Спящата красавица и Котаракът в чизми, Малкиият принц и Пипи дългото чорапче, Снежанка и Магьосникът от Оз и много         , много други. Мечето Теди и доброволците на библиотеката бяха верни помощници на водещата Юлияна Близнакова. Заедно с малки и големи пееха, рецитираха, смееха се и аплодираха участниците.

Разделени в две възрастови групи – детски градини и училища, журито имаше трудната задача да открои най-интересните и оригинални костюми на героите.

При най-малките се откроиха децата от ОДЗ „Слънце” и заслужено грабнаха наградата за цялостно представяне. В индивидуалните награди за костюм, песен и слово първо място бе отредено за Мартин Гергов от ОДЗ „Слънце” за неговия невороятен монолог на екологична тема, в ролята на Горския цар. Втора награда бе присъдена за Малкият Мук на Константин Петров също от втора група на ОДЗ „Слънце” . С трета награда бе отличена Цветозара Иванова от ЦДГ „Първи юни” за красивата Ариел. Поощрителни награди получиха Габриела Цолова, пират от ЦДГ „Първи юни” и Ралица Николова от ЦДГ „Радост” – Червената шапчица.

При учениците първа награда беше присъдена на Васил Тодоров от Ресурсен център за Малкия принц. Втора награда беше присъдена на Мила Цветанова за живописното изобразяване на Малката кибритопродавачка, а трето място беше присъдено на Рая Георгиева, момата от „Сливи за смет”. Поощрителни награди получиха Денислав Минков от ОУ „Васил Левски” за Хитър Петър и Десислава Николова от ОУ „Проф. Димитър Димов” за Снежанка.

paradprikazki2504142Награда за цялостно представяне бе присъдена на Ресурсен център – Ловеч и на впечатляващите „Сребърни звънчета” на третокласниците от СОУ „Тодор Кирков”, с ръководител Теодора Христова.

За пръв път с индивидуални награди се включи Областна администрация. В първа възрастова група подарък-книга получи Филип Мирчев, Косе Босе, от ЦДГ „Първи юни”, а във втора възрастова група наградата отиде при  Петър Петров от ОУ „Проф. Димитър Димов” за представянето на Магьосника от ОЗ.

Община Ловеч връчи своята награда, огромна торта на малките възпитаници на ОДЗ” Слънце” . А фирма „Джули арт” присъди своята индивидуална награда на Емилиян Горанов, в костюма на Дядото от приказката „Дядо и ряпа”.

За доброто настроение се грижиха и малките таланти от „Пееща дъга”.

Всяко дете в приказното шоу си тръгна с торбичка с лакомства и книжки предоставени с любезното съдействие на издателствата „Фют” и „Делакорт”, книжарници „Елви”,Compass ООД, Тимбарк България ЕООД, Аптека-Център, Сладкарска къща”Фаворит”, Инер Уил клуб, агенция „Джули арт” .

Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” благодари на всички фирми, организации и граждани, които подкрепиха „Парада на приказките” и спомогнаха детският празник да се осъществи.