Празникът Бабинден беше отбелязан на 20 януари в НЧ „ Христо Ботев – 1927г.” – село Горан, община Ловеч,с активното участие на самодейците от певческа група „Росна китка”. За целта бе пресъздаден ритуалът „Бабуване”, в който най-младата баба за годината полива вода за измиване на ръцете на най-възрастната жена, която има внуци в селото.

Събитието мина с много настроение, народни песни, както и с ръчно умесени хлябове. Имаше и подаръци за двете участнички в ритуала, връчени от кмета Надежда Петкова. Празникът продължи с много веселие, танци и хубава музика.

Участващите в този традиционен зимен празник си пожелаха повече поводи за радостни събирания, да се зачитат и продължават народните традиции и обичаи, които са характерни за региона.

1 коментар

  1. В Горан има млекопреработвателно предприятие ,което произвежда хубава извара и различни други млечни изделия ,но веднъж без малко да погълна дълъг бял косъм от възрастна жена ,която работи явно там.Бих помолил собствениците да изискват от служителките си да слагат на главите си предпазни покрития за тази цел ,като готвачите ,за да не се случват такива неща за в бъдеще ,защото съгласете се ,че е крайно неприятно,даже отвратително , в залъка си да откриеш косъм на друг човек !!! 

Comments are closed.