Павлин Иванов

В първата част на пресконференцията споделих в какво състояние поехме фирмата и какво постигнахме. Сега  ще ви запозная с още 4 основни момента, съпътствали ни през периода на нашето управление. Ще има още две части, в които ще има логични изводи, на база реални събития и факти, както и какво поискахме да направим за града си, но не ни беше разрешено.

Накратко ползите от работата ни

  • Само за осем месеца на 2016 г. – от м.април до м. декември, спестихме на жителите на община Ловеч над 400 000 лв.  от честното отчитане на количествата отпадъци, постъпващи в депото. Пари, отивали неясно къде през предишните години. Това обаче не попречи на общината да предложи депото на външна фирма.
  • Започнахме да поддържаме парк „Стратеш“ по моя инициатива, със средства на фирмата и за наша сметка. Резултатът там е видим. От бивша джунгла, парка започна  отново да привлича гости и жители на Ловеч.
  • По моя инициатива, и с помощта на Общината, приведохме Казармата в ред, с идеята да я превърнем в красив градски парк. Дори го обявихме през пролетта на 2016 г. За съжаление, по неясни за мен причини, обявеното не се превърна в реалност.
  • По моя инициатива, започнахме сепариране на отпадъците, подписахме договори и вече няколко месеца всеки ден помагаме за намаляване на данъците на ловчалии. Така пестим пари, не пълним депото с рециклируеми материали, пазим околната си среда.
  • Зимното почистване се отчиташе на нова база – за реално свършена работа. При блокирани за дълго общински пътища, не допуснахме затваряне на улици в града.
  • По нов начин се поддържа общинска пътна мрежа, използвайки капацитета на машините, които придобихме. Вече се работи бързо и значително по-евтино
  • Въведохме нови практики и иновативни решения в много звена на фирмата
  • Подпомогнахме селските кметове и наместници за първи път, като влязохме във всички села на общината и изпълнихме качествено и бързо задачите си – ремонти на сгради, поддръжка на зелените им системи.
  • Чрез новите дейности дадохме работа на близо 20 човека
  • Предлагаме услуги за фирми и граждани – домашен майстор, услуги с две вишки, почистване на производствени халета и цехове, сключени договори с фирми за разделно събиране
  • И още много полезни дейности за всички жители

 

 

Атаките срещу нас:

Атаките срещу нас и лично към мен, започнаха веднага след пресконференция, на която обявих, че съм подал сигнал за злоупотреби на Депото, извършени от предишните управляващи, и бях обяснил, че парите за зимно почистване са свършили. Днес е известен факт, че към 16 януари 2016 г., заложените средства в договора, предвидени от възложителя, действително са били изчерпани.

По отношение на злоупотребите в депото, предадох данни на компетентните разследващи органи за:

  • Систематично надписване на количества. Доказателство са реалните количества, които ние отчитахме в продължение на една година, както и направените от квалифицирани и сертифицирани лица замервания. Щетите от това са били за стотици хиляди левове
  • Закупени и платени „за нови“, а всъщност докарани две употребявани машини. Щетите са за стотици хиляди левове.
  • Липсата на какъвто и да било контрол, по отношение на комплексното разрешително от страна на оторизираните лица от Община Ловеч

 

Сами разбирате, че защитих интереса на гражданите и на града.  Разбира се, кранчето за злоупотреби и изтичане на пари беше затворено.

Това, знаете, не се прощава.

Резултатът изкристализира в гласуването за хората на ДПС и г-н Петрушев, като им бе дадена възможност да влязат във фирмата на наше място. Какво ще се случи, могат да кажат онези, които натиснаха бутоните в Общински съвет.

 

 

По отношение на взаимоотношенията ни с Възложителя – Община Ловеч имахме разминавания по следните въпроси:

  • Невъзможността на администрацията да възлага адекватно и да планира дейностите като Възложител. Пример е влизането ни в новините през месец февруари, заради заледяването. Истината е, че вина за това носи еднолично г-н Николай Стоянов, който възложи пръскане с препарат едва късно преди обед. Непрофесионалното отношение включваше възлагане на работа за деня на стойност над 30 000 лв., което меко казано беше безумно в тази конкретна ситуация.
  • Въпреки лично ми настояване за по-голям контрол над фирмата през зимата и желанието да предоставим и автомобил и шофьор на проверяващите от общината,  от г-н Николай Стоянов ни беше отказано с мотив – конфликт на интереси – не можело възложител и изпълнител да се возят в една кола!?
  • Възложителят се опитваше да ни прехвърли отговорността за действията си през цялото време. Всички удари и цялото недоволство на хората се изсипа върху нас. А гражданите така и не разбраха, тъй като никой не им обясни, че ние изпълняваме единствено заповеди, без да имаме право на инициатива. Доказателство за некомпетентно възлагане е и факта, че първото ни нощно дежурство бе възложено чак след края на зимата – през месец февруари. Дотогава, представителите на Възложителя въобще не разбраха, че има зима.
  • На въпросите: Защо Гозница и Продимчец почти не се чистят, защо на Бабаковец улиците са заледени, трябва да отговорят конкретни служители на Община Ловеч. Но вместо да обяснят, оставиха отговорността пред обществото да носим ние, без да имаме каквато и да било вина.
  • По договор имаме да чистим максимум 8 метра от големите булеварди. Булевард “Мизия” е широк 14.40 м. На въпроса  – точно кои 8 метра да чистим, не получихме отговор. Въпреки това, се постарахме в тази тежка и продължителна зима, градът да бъде проходим, и го постигнахме.
  • Никой не попита и не потърси сметка на Възложителя, защо в Ловеч улиците са проходими, а всички пътища извън табелите на града бяха затворени. Вместо да потърсят отговорност за това, всички се обърнаха срещу нас.
  • Налице беше тотално неразбиране на същността на работата и процесите. Беше ми предложено през лятото да чистим централна градска част САМО веднъж седмично. Все пак се договорихме да чистим сравнително нормално – 5 дни в седмицата, макар да ни се плащаше като за веднъж.
  • Беше ми предложено да уволня хората, защото през месец февруари не ни възлагаха никаква работа, което разбира се отказах.
  • Беше ни вменявана вина за работата, която НЕ НИ Е възложена, а това водеше до конфликти с обществото. Никой от страна на Община Ловеч не обясни на гражданството, че те възлагат и заповядват кога, къде и какво да се прави. А с мълчанието си и некоректността си, спомогнаха да остане в обществото грешната представа, че ние носим отговорност за задачите, които не са ни възложени от възложителя.
  • Относно поливаната система на „Червен бряг“, която при приемането й, категорично заявявам, беше НЕРАБОТЕЩА, очаквахме заповед за начало на поливането. Наш екип безвъзмездно извърши редица дейности, за да стане възможно изобщо използването на тази изключително лошо изпълнена система. Вината, която ни прехвърлиха за НЕполиването в подходящото за това време, е хубаво да бъде потърсена по етажите на Общината. Кой е приел един супер некачествен обект, какъв контрол е оказван при изграждането, защо, никога не е имало реални проби (макар документи за такива да са подписани). Много въпроси, на които отговорите се намират по етажите на администрацията. И тези отговори имат имена.
  • Това са само част от нещата, които тлееха през последната година.

 

В следващата трета част, ще разберете какво искахме да направим за града си, но не ни беше разрешено.