В препълненото със зрители кино „Космос“ се състоя премиерата на документалния филм „Ловеч – Тайната столица“. Така на 8 ноември вечерта ловчалии първи видяха филма преди аудиторията на БНТ.

За срещата в Ловеч дойдоха създателите, начело с режисьора Степан Поляков. Преди прожекцията режисьорът разкри колко му е скъп Ловеч, в който е прекарвал своите детски ваканции. Степан Поляков е син на известния театрален режисьор Николай Поляков, а също и праправнук на известния революционер Христо Иванов-Големия.

Този проект нямаше как да се случи без подкрепата на Община Ловеч, без нейните пазители, заради което благодаря, изтъкна Степан Поляков. Филмът е озвучен на английски език и е с български субтитри, за да стигне до повече хора по света, обясни той.

След прожекцията кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави авторите: „Важно е, че филмът показва  нашия град в контекста на европейската история и това е наистина вълнуващо. Затова от името на общината и от името на цялата общност му пожелавам  дълъг живот, нека се гледа по много телевизии. Така нашата култура и нашите послания, заедно с примера на тези знакови лица от екрана, ще достигнат от много хора в цяла Европа“, каза още Корнелия Маринова.

Кметът връчи на режисьора Степан Поляков юбилеен плакет с лика на Васил Левски и герба на общината, който е изработен по повод 180 години от рождението на Апостола.

Юбилейни значки с образа на Васил Левски получиха от кмета присъстващите  Александър Перпелиев – сценарист, Момчил Александров – главен оператор, Симеон Германов – композитор и Вивиан Бояджиева -изпълнителен продуцент.

След прожекцията зрители изразиха в индивидуални разговори със създателите своите впечатления.  Те подчертаха, че най ги е впечатлило как историята на Ловеч е представена  синтезирано чрез завладяващ разказ за събития от древността до наши дни.

Филмът е реализиран по поръчка на Община Ловеч от филмовата къща Five Star Media Group. Част е от най-гледаната поредица за документални филми на БНТ „Световните градове на България”.  Националната премиера на „Ловеч – Тайната столица“ е по БНТ 2 на 17 ноември, петък, от 18.25 ч.